2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

DK: Összeomlás szélén a kórházak

Az új számviteli szabályok mellett csak az a kórház képes tartósan működni, amelynek adóssága nem haladja meg éves költségvetésének négy százalékát. E körbe viszont kórházaink alig tíz százaléka tartozik, a többinél csak idő kérdése a működésképtelenség, hogy ne tudják megvásárolni még az életmentéshez szükséges gyógyszereket, gyógyászati anyagokat sem.

Az idei évet a kórházak összesen 50 milliárd forintnyi adóssággal indították – mostanra már akár két tucat kórház bedőlhetett volna. Ilyen botrány persze nem hiányzik a kormánynak néhány héttel a választás előtt, így különféle trükkökkel víz fölött tartotta ezeket az intézményeket – a választás után azonban hamarosan elkezdhetnek dőlni a dominók.

A Demokratikus Koalíció figyelmeztet rá: a Fidesz felelőtlen populizmusa az élet minden területén csődhöz vezet, ám leggyorsabban talán éppen az egészségügyben. Az egészségügyi költségvetésből lefaragott százmilliárdok és az elüldözött egészségügyi magánbefektetések mellett a 2008-as, „szociális” -nak hazudott népszavazáson elutasított 300 forintos kórházi napidíj is hiányzik most az kórházak költségvetéséből. Ezek vezettek a mai állapotokhoz: az Angliába és Norvégiába menekülő orvosokhoz, a többéves várólistákhoz és a lassan életet menteni is képtelen kórházakhoz.

Aki nem akar a következő négy évben akár egy sima vakbélgyulladásba is belehalni, jól teszi, ha áprilisban „megállj” -t mond a Fideszes ámokfutásra.

Gréczy Zsolt
szóvivő DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek