2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

DK: Orbánt a saját képviselői ítélték el az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament tegnap fogadta el azt a határozatot, amely megerősíti Európa korábban is elutasító álláspontját a halálbüntetéssel kapcsolatban. Orbán Viktor pár hónappal ezelőtt éppen a halálbüntetés visszaállításával kampányolt, pártjának EP-képviselői azonban megszavazták a tegnapi határozatot.
A határozat kimondja, hogy „a halálbüntetés nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletben tartásával, a szabadsággal, a demokráciával, az egyenlőséggel, a jogállamisággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával, amelyek az Európai Unió alapvető értékei”.

A fideszes EP-képviselők ezzel Orbán Viktort, a halálbüntetés visszaállítását kampánytémájává emelő magyar miniszterelnökit is elítélték. A Fidesz európai képviselői ezzel gyakorlatilag azt mondták ki, hogy Orbán Viktor korábbi szándékai nem egyeztethetőek össze az emberi méltóság tiszteletben tartásával, a szabadsággal, a demokráciával, az egyenlőséggel, a jogállamisággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával, tehát az Európai Unió alapvető értékeivel.

A Demokratikus Koalíció szerint a szavazás végeredménye azt mutatja, hogy Orbán Viktor álláspontja még a fideszes képviselők számára is vállalhatatlan Európában. A DK örül, hogy ma már a fideszes EP-képviselők is ki merik mondani: Orbán Viktor szemben áll a jogállamisággal, a demokráciával és az emberi jogok tiszteletben tartásával.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök DK
EP képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …