2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Orbán a multik oldalára állt – A magyarok fogják megfizetni a magyar adóparadicsomot

DK: Orbán a multik oldalára állt – A magyarok fogják megfizetni a magyar adóparadicsomot

A Költségvetési Felelősségi Intézet vette észre, hogy az Orbán-kormány a növekedési adóhitellel multinacionális vállalatok adóelkerülését segítheti. A nemzetgazdasági miniszter jelentette be a múlt héten, hogy már 70 cég venné igénybe a növekedési adóhitelt, amivel összesen 542 milliárd forintnyi adó befizetését halasztanák el.

Mivel a jelentős adókedvezményhez hatszoros teljesítmény kell az egyik évről a másikra, a szabályozás kifejezetten a legnagyobb multicégekre íródott. Ezek a cégek annyi adó befizetését halaszthatják most el, amiből például 32-szer ki lehetne fizetni a KLIK tartozásait. A multi-ellenességgel kampányoló Fidesz ezzel olyan mértékben segítheti a multik adóelkerülését, amely miatt nemzetközi botrány, hazánk elleni eljárások, és több száz milliárd forintos büntetések következhetnek. Azokat a büntetéseket azok a magyar vállalkozások és magyar adófizetők fogják majd megfizetni, akikkel az Orbán-kormány most rekordmagas adókat fizettet. A kevesek Magyarországán tehát azt is a sokak fizetik majd meg, hogy a legesleggazdagabb nemzetközi vállalatok még kevesebb adót fizessenek.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz egy, a magyarok generációit eladósító nemzetközi büntetést kockáztat a multi-adóparadicsommal. A DK azt a Sokak Magyarországát akarja megteremteni, ahol az adókedvezmények nem a leggazdagabb keveseket, hanem a becsületes sokakat illetik meg.

Varju László
alelnök
DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek