2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

DK: Orbán 4 pontja – 3 káros, 1 lopás

Angela Merkel német kancellár a mai napon a V4-ek kormányfőivel tárgyal Varsóban. A találkozóra Orbán Viktor egy 4 pontos javaslattal érkezett.
Az első pontban Orbán Viktor közös EU-s hadsereget szeretne, mintegy visszamondva Gyurcsány Ferenc egy évvel ezelőtt megfogalmazott javaslatát.

A második pont szerint Orbán kevesebb hatalmat adna az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek, ellenben több hatalmat adna a kormányfőket tömörítő Európa Tanácsnak, azaz saját magának.
Orbán harmadik pontja szerint a szociális kérdéseket és a migrációt nemzeti hatáskörben kellene kezelni. Ezek szerint a miniszterelnöknek az utóbbi egy év sem volt elég arra a felismerésre, hogy az olyan globális feladatokat, mint a migráció, csak globálisan lehet kezelni. A DK szerint a szociális kérdés is Európa legfontosabb feladatainak egyike.

Az orbáni javaslat negyedik pontja szigorú költségvetési fegyelmet írna elő az európai gazdaságpolitika számára. Kétségkívül ez a pont okozhatja majd a legvidámabb perceket Angela Merkelnek, elvégre a javaslatot Orbán az EU leggyengébb gazdaságával „büszkélkedő” kormányfőjeként tette.

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán 4 pontjából 3 elfogadhatatlan, a maradék egy pedig valójában a DK pontja, amelyet a Sokak Magyarországa program is tartalmaz. A DK szerint a magyar miniszterelnök csak nevetségessé tette magát mai varsói látogatásán.

Molnár Csaba
Ügyvezető alelnök
DK
Niedermüller Péter
Alelnök
DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …