2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

DK: Na, ugye – Elveszíthetjük Schengent

Kiszivárgott az EU-elnökség javaslata, amely szerint hazánk kimaradna a mini-Schengenből. Hiába sikerült tehát a magyar baloldalnak 2007-ben hazánkat is a schengeni övezethez csatlakoztatnia, a fideszes kerítés végül a magyarok szabad mozgásának korlátozásához vezethet.
Orbán Viktor ma azt mondta a hazánk nélküli Schengen javaslatára a Kossuth Rádióban, hogy „vannak országok, akik úgy akarnak védekezni a saját rossz migránspolitikájuk ellen, hogy visszaállítják a határellenőrzést.” A miniszterelnök csak vaskos csúsztatásokkal tudta elkerülni a beismerést, hogy régi vágya teljesülhet a kerítések és határellenőrzések Európájával. Orbán volt az a miniszterelnök, aki EU-tagállamok közé épített szögesdrótot, hogy kivonja magát a közös feladatokból. Most ugyanez az Orbán Viktor csodálkozik, hogy azoknak nem járnak európai jogok, akik nem teljesítik európai kötelességeiket.

A Demokratikus Koalíció számos korábbi figyelmeztetése után most akár azt is mondhatná a miniszterelnöknek, hogy “na, ugye”, ugyanakkor tragikus veszteségnek tartaná, ha hazánk elveszítené schengeni tagságát. A DK szerint Orbán pontosan tudta, hogy kormánya szögesdróttal körbetekert Európa-ellenes menekültpolitikája jogaink és lehetőségeink csorbulásához vezethet, saját belpolitikai érdekei mégis fontosabbak voltak a magyarok szabad mozgásánál. A DK szerint kizárólag Orbán Viktornak köszönhetjük, ha végül kizárnak minket Schengenből.

Niedermüller Péter
Alelnök
EP-képviselő DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek