2022. 09. 24. szombat

Gellért, Mercédesz
1 EUR 406 HUF
1 GBP 461 HUF

DK: Menekültügy közben 5. – A kerítés árnyékában újabb nagy buli készül! I.

Amíg az ország a menekültekkel való riogatástól hangos, a kormány sebtiben a haverok kezére játssza az állami földeket, a Fidesz ezt legalább három éve készíti elő.

A földtörvény 100 ezerre szűkítette a földvásárlásra jogosultak körét. Most három hónap alatt 400 ezer hektár állami földdel megemelik a kínálatot, ami tovább szorítja lefelé az árat, így a klientúra olcsón jut földhöz, ráadásul ehhez pofa alapján kap nagyon kedvező hitelt is. Kiderült, hogy mi az a vagyon-értékesítésből származó 265 milliárd forint az idei költségvetésben és ezzel világossá vált, hogy legfeljebb a piaci ár feléért akarja eladni a kormány az állami földeket. Ezzel az árral a kivételesen kedvező húsz éves hitel éves törlesztésére a bérleti díjnak illetve az uniós támogatásnak kisebb része elég, tehát a kedvezményezett kör nem hogy ingyen jut a földhöz, hanem még a törlesztés alatt is nettó haszna lesz belőle.

Az is kiderült, miért lett volna olyan fontos a természetvédelmi területek Nemzeti Földalaphoz rendelése. Akkor azokat is el lehetett volna adni. A sötét mutyik egy része a Nemzeti Parkok földjein zajlott. Ha a bérlőből tulajdonos lesz, a földbérleti mutyik soha sem lesznek visszacsinálhatók. Hamis illúziót kelt, aki azt állítja, hogy egy új kormány majd vissza tudja venni. Nem lehet majd számon kérni azt sem, betartják-e azt a vállalást, amit a bérlet megszerzéséért hazudtak.

Nagy-Huszein Tibor
Alelnök, DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek