2022. 06. 26. vasárnap

János, Pál
1 EUR 401 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Mélyponton az egyetemre jelentkezők száma – az Orbán-kormány szétverte a felsőoktatást

DK: Mélyponton az egyetemre jelentkezők száma – az Orbán-kormány szétverte a felsőoktatást

A július 20-a utáni időszak minden évben a ponthatárokról, egyetemi felvételikről szól. Idén megdöbbentő adatok kerültek napvilágra a felvételik kapcsán. Ősztől rekord kevesen kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat: 19 éve, 2001-ben nem voltak olyan kevesen, mint most. Az Oktatási Hivatal közlése szerint ősztől 68 112-en kezdhetik el a felsőfokú tanulmányaikat. Ez több mint tízezerrel kevesebb a tavaly felvettek számánál, a tíz évvel ezelőtti, 2010-es adathoz képest pedig egyenesen katasztrófa: akkor ugyanis több mint 97 ezren nyertek felvételt felsőoktatási intézménybe. Ez a majd’ 30 ezer fős mínusz kristálytisztán elárul mindent arról, hogy milyen is ma Magyarországon az aktuális helyzet. Az Orbán-rezsim légkalapáccsal veri szét az országot, egészségügytől a közoktatáson át a felsőoktatáson keresztül minden téren.

A Demokratikus Koalíció felhívja a figyelmet: az Orbán-rezsim szégyene, hogy 19 éves mélyponton van a felsőoktatásba felvettek száma. A Fidesz-kormány szétverte a felsőoktatást és erre még büszkék is. Mi, európai magyarok kiállunk a felsőoktatási intézmények mellett, mert igenis fontosnak tartjuk, hogy mindenkinek nyitva álljon a lehetőség arra, hogy egyetemet végezzen, tanuljon, diplomázzon. Lehet, hogy a miniszterelnök értékrendjében a fociöltözők  és edzések előrébb vannak, mint az egyetemi előadások, de az elmúlt tíz évben sikeresen bebizonyították, hogy focira nem lehet építeni egy országot. Ha annyi pénzt fordítottak volna felsőoktatásra, mint amennyit stadionokra és fociakadémiára, Magyarországnak most színvonalas felsőoktatása és pozitív jövőképe lehetne.

Arató Gergely

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Pedibusz Gödöllőn
Még nem sokan tudják mi is az a Pedibusz ill a Pedibusz program Gödöllőn. Ez a program arról szól, hogy a gyerekek egy jó szervezéssel , felnőtt kísér…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum