2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

DK: Lázár János már a verseny látszatát sem szeretné a közbeszerzéseken

Lázár János tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a jövőben úgy alakítják majd át a közbeszerzési rendszert, hogy ne a legolcsóbb pályázatok kerüljenek ki győztesen. Lázár a korrupció kormányának második embereként arra hivatkozik, hogy a pályázatok áránál sokkal fontosabb a pályázók munkahelyteremtésének mértéke – ez tehát a korrupt rendszer új hivatkozási alapja.
Abban a rendszerben, amiben a miniszterelnök veje szinte hetente nyeri az EU-s milliárdokat, eddig sem lehetett felfedezni még a verseny látszatát sem – holott a pályázati rendszernek pont arról kellene szólnia, hogy a legolcsóbb pályázat győz. Lázár mostani bejelentése nyomán most már törvényesítve lehet majd túlárazott pályázatokon hizlalni a fideszes vállalkozókat, és ezen az sem segít, hogy a kormány a “nyilvánosság növelésének” átlátszó ígéretébe csomagolná a törvényt.

A beígért változtatás ráadásul azt sejteti, hogy a vállalkozók mostantól 25 millió forintos értékhatár fölött csak a fideszes közbeszerzési rendszerben költhetnék el az államtól kapott pénzt, így pedig minden egyes forint a kormányközeli kiskirályok kezébe kerülhetne.

A Demokratikus Koalíció szerint a Lázár János által ismertetett javaslat az eddigi korrupt közbeszerzési rendszer továbbfejlesztett változata. A DK a kormányváltás után független szakértőkkel fogja átvilágíttatni a teljes közbeszerzési rendszert.

Varju László
Országgyűlési képviselő
Demokratikus Koalíció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek