2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

DK: Informatikusok nélkül nem lesznek beruházások

 – A kormány egyszerre okoz munkaerőhiányt és munkanélküliséget
Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója azt mondta a Világgazdaságnak, hogy a hazai informatikai munkaerő-piacon tavaly 22 ezer állás volt betöltetlen, de 72 ezer embernek is lehetett volna munkája a szektorban. Egy fejlesztő kezdőfizetése bruttó 400 ezer forint lenne, a cégek mégsem találnak munkaerőt.

Ritka gazdaság- és oktatáspolitikai „bravúr”, hogy egy kormány egyszerre okoz több százezres munkanélküliséget és több százezres munkaerőhiányt. Ehhez egyidőben kell élhetetlenné tenni az országot és külföldre üldözni a képzett munkaerőt, és magára hagyni a képzetleneket. A kormány eddig csak a hamisított statisztikákban tudott hatni a munkaerőpiacra: ha valaki Londonban vagy Berlinben munkához jut, esetleg felveszik magyar állami pénzen közmunkásnak, a kormány elégedetten csettint, hogy újabb munkahelyet teremtett. Ha valaki 3 hónap alatt sem talál munkát, kikerül a munkanélküliek közül. A hazudott számok tehát nagyon szépek, a valóságban azonban megbénult a magyar gazdaság.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány a felelős a munkaerőhiányért és a munkanélküliségért. A DK szerint csak európai szintű oktatással és a tartósan munkanélküliek átképzésével csökkenthető a munkaerőhiány és az állástalanok száma.

A DK szerint, amíg csak papíron van minden rendben, addig sem beruházások, sem gazdasági fellendülés nem várható.

Arató Gergely
A DK politikusa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek