2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF

DK: Az információszabadság korlátozása a kormányzati korrupciót védi!

A magyar kormány javaslatára az Országgyűlés ebben a hónapban sürgősségi eljárásban módosította az Információszabadságról szóló törvényt A korrupció ellen küzdő magyar civil szervezetek álláspontja szerint a módosítás további akadályokat gördít a közérdekű adatok nyilvánossága elé.
Az információszabadság, a közérdekű adatok megismerhetősége elengedhetetlen a sajtószabadsághoz és a közhatalom demokratikus ellenőrzéséhez. Az elmúlt időszakban a magyar civilszervezetek és a sajtó számos olyan esetet tárt fel közérdekű adatigényléssel, ahol hazai és uniós forrásokat jogszerűtlenül vagy célszerűtlenül használtak fel. Ezeket az eseteket gyakran kapcsolatba hozták a kormány illetve a Fidesz vezető politikusaival is. Feltételezhető, hogy az információszabadság korlátozásával a kormányzat célja a korrupciós ügyek eltussolása.

Mivel a nyilvánosság korlátozása és a korrupció kormányzati védelmezése nemcsak a magyar polgárok, de az Európai Unió érdekeit is sérti, kérdéssel fordultam az Európai Bizottsághoz, amelyben arra várok választ, hogy vizsgálja-e az információszabadsággal kapcsolatos magyarországi jogszabályváltozásokat, valamint, hogy milyen módon kívánja biztosítani az uniós források felhasználásának megfelelő nyilvánosságát és társadalmi kontrollját Magyarországon.

Niedermüller Péter
EP képviselő,

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum