2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

DK: Az Európai Bizottság szerint gigabüntetést is kaphat Magyarország Paks2 miatt

Amikor kiderült, hogy Paks2 Európa legdrágább áramát termelheti majd, emiatt pedig működésképtelen lehet magyar állami támogatás nélkül, az ügyben az Európai Bizottsághoz fordultam. Kérdésemre Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos adott lesújtó választ.
A biztos válasza szerint a jelenleg is folyamatban lévő bizottsági vizsgálat hivatott kideríteni, hogy történt-e az ügyben tiltott állami támogatás. Ha igen, akkor válasza szerint „a tagállam kötelezhető az állami támogatásként nyújtott összeg egy részének vagy egészének visszafizettetésére”. Ez Paks 2 ügyében azt jelentené, hogy az alapjában véve is 12 milliárd euróba kerülő, drágán termelő és korszerűtlen erőmű költségei újabb súlyos milliárdokkal bővülhetnek, amelyeket természetesen szintén a magyarokkal fizettetne ki a kormány.

A Demokratikus Koalíció szerint még az előtt le kell állítani a paksi bővítést, hogy a Bizottság megbünteti hazánkat az oroszokat helyzetbe hozó állami támogatás miatt! A DK szerint a generációkat eladósító, átláthatatlan és korrupciógyanús paksi bővítés kizárólag az orosz hitelezőnek, a fejlesztést végző orosz cégnek és a majdani fideszes alvállalkozóknak érné meg. A DK szerint szégyen, hogy a magyar emberek érdekeit ismét Brüsszelben képviselik az Oroszországgal titokban üzletelő Orbán-kormánnyal szemben.

Molnár Csaba
Ügyvezető alelnök
EP-képviselő
DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek