2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

DK: A menedékkérőknek jár a méltányos elbírálás!

A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a rendőrség vezetői a menedékkérők mindenáron való feljelentésére utasítják az intézkedő rendőröket.

A kiadott utasítás szerint a rendőröknek meg kell állapítaniuk a szabálysértést, ha valaki engedély nélkül elhagyta a számára kijelölt tartózkodási helyet, vagy “igazolható”, hogy nem is akart oda utazni, vagy ha valakinél olyan célállomásról szóló vonatjegyet találnak, ahová az illetőnek nem szabadna utazni, mert nincs meg hozzá a beutazásról szóló engedélye.

Bár a rendőrök ezekben az esetekben élhetnének a figyelmeztetés, vagy a kisebb összegű pénzbírság eszközével is, a vezetők minden esetben a feljelentést szorgalmazzák. Szakértők szerint ez azért történik, mert a menedékkérelmet szinte automatikusan az elutasítják a bíróságok, ha az illetővel szemben eljárás indult.

A cél nyilvánvalóan az, hogy meg lehessen tagadni a menedékkérelmet a háborús övezetekből érkezőktől, és rövid úton ki lehessen utasítani őket. Ez nemcsak embertelen, hanem az ország nemzetközi kötelezettségeit is sérti. Pofátlanság, hogy az Orbán kormány tartja a markát a menekültek ellátását szolgáló jelentős uniós támogatásokért, és közben nyíltan semmibe veszi a méltányos elbánásra vonatokozó európai szabályokat.

Mivel feltételezhető, hogy a rendőrség eljárása ellentétes az uniós joggal, sürgős kérdéssel fordultam a Bizottsághoz az ügyben.

Niedermüller Péter
EP képviselő, a DK alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum