2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

DK: A kormány politikája csődbe viszi az oktatást

Az OECD tekintélyes nemzetközi szervezet oktatási jelentése azt mutatja, hogy az Orbán kormány nemcsak az egészségügyet, de a magyar oktatást is tarthatatlan helyzetbe hozta öt év alatt.
A jelentés szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabb a felsőoktatásba belépők aránya, mindössze 41%, miközben az Európai Unió átlagában ez a szám 57%. Ugyanakkor, szemben a kormány propagandájával, a szakképzés területén is lemaradtunk, mivel csak a diákok harmada szerez szakképzettséget, miközben ez az arány Európában közel 50%-os. A fiatalok nagyon jelentős része szakképzettség vagy diploma nélkül kerül ki az oktatási rendszerből. Ez nemcsak számukra tragikus, de az ország fejlődése szempontjából is súlyos következményei lesznek.

Ez lesújtó kép nem véletlen. 2010 óta 13% százalékkal csökkentek reálértékben az oktatás kiadásai, tehát a kormány nem pótolta a válság miatti forráscsökkenést, hanem tovább súlyosbította a bajt. Ez egyben azt is jelenti, hogy az oktatás részesedése a GDP arányában is csökkent. Ez a mértékű elvonás az összes vizsgált ország között egyedülálló. Az oktatásban nem a reformok működnek, hanem az a terület kirablása és lezüllesztése zajlik.

A Demokratikus Koalíció olyan programot készít, amely biztosítja a pedagógusok és oktatók méltó bérezését, az intézmények kiszámítható finanszírozását, és azt, hogy minden diák használható tudással kerüljön ki az iskolából.

Niedermüller Péter
EP képviselő,
alelnök DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek