2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

DK: A földrablás befejezte után a bevételt is törvénytelenül költené el a Fidesz

Befejeződött az állami földek tavaly meghirdetett értékesítése. Végleges adatok még nincsenek a privatizáció eredményeiről, de annyi máris bizonyos, hogy a „Földet a gazdáknak” propaganda-címmel ellátott program a kormányzat szempontjából nem hozott átütő sikert, a meghirdetett 280 ezer hektárból csupán 206 ezer kelt el. Ugyanakkor a legzsírosabb falatokat Fidesz-, illetve kormányközeli csatlósok vehették meg, gyakran a piaci ár alatt, kijátszva a birtokkorlátot, s az ígéretekkel szemben éppen a gazdák és a családi gazdaságok nem jutottak földhöz. A földeket ráadásul úgy vették meg komplett fideszes „családok”, hogy minden családtag nevére egy maximális méretű telek jutott. Ezek aztán olyan nagybirtokokká álltak össze, amelyeknek a megszüntetésére hivatkoztak a korábban.

Noha Lázár egy hónapja még úgy nyilatkozott, hogy a mintegy 270 milliárd Ft-os állami bevételt a parlament döntése alapján költik el, legutóbb már arról beszélt, hogy a kormány „adósságcsökkentésre” fordítja a befolyt összegeket. Így a Fidesz tovább folytatja a törvénytelenségek sorát. A Nemzeti Földalapról szóló (kétharmados) törvény szerint ugyanis az állami földek értékesítéséből befolyó pénzt kizárólag földvásárlásra, továbbá a földhasználat feltételeinek javítására, a családi gazdaságok erősítésére, talajvédelmi célokra, stb. lehet fordítani.

A DK tiltakozik az újabb intézményesített rablás ellen, s a kormányváltás után mind a törvényellenes földprivatizációt, mind a befolyó összegek törvénysértő elköltését is meg fogja semmisíteni, hogy a Sokak Magyarországában ne a pártkatonák, hanem a mezőgazdaságból élők érdekei érvényesüljenek majd.

dr. Kemény Ádám
agrárkabinet-vezető

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek