2022. 08. 12. péntek

Klára
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: A Fidesz megakadályozta a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételét

A Political Capital, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó nyílt levélben kereste fel a pártokat egy, a kampányfinanszírozási rendszer szigorítását célzó kezdeményezéssel. Mint ismert, a 2014-es Országgyűlési választások kampányidőszakában 3,5 milliárd forint jutott olyan mikropártok zsebébe, amelyek még az ajánlóíveik számával megegyező szavazatot sem voltak képesek megszerezni. A kamupártokon a kormány a mai napig nem hajtotta be az odaítélt és nyomtalanul eltűnt milliárdokat.
A DK a civil szervezetekkel egyetértve Országgyűlési Határozatot nyújtott be a kampányfinanszírozási rendszer szigorításáért. A kormánypárti képviselők az illetékes bizottság ülésén elutasították a kezdeményezést, a kampányfinanszírozások ügye így még csak tárgysorozatba sem került. A Fidesz nemet mondott arra, hogy a pártok a kampányköltségeik elszámolásait az interneten tegyék közzé. A Fidesz nemet mondott arra is, hogy a pártok legyenek kötelesek visszafizetni a teljes állami kampánytámogatást, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább két százalékát.

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a Fidesz továbbra is kiskaput biztosít az érdekeit szolgáló és általa biztatott kamupártoknak. A határozat elutasításával a kormány mindent megtett azért, hogy továbbra is ismeretlen minipártok tűnhessenek el nyomtalanul több milliárd forint közpénzzel a zsebükben.

Varju László
alelnök DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek