2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF

Biden hazai és nemzetközi lépései

Az Egyesült Államok új elnöke 1,9 billió (1900 milliárd) dolláros támogatással siet azoknak az amerikaiaknak a megsegítésére, akik a koronavírus-járvány tetézte gazdasági válságban egzisztenciálisan ellehetetlenültek, és éheznek – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Élelmezési és munkanélküli segélycsomagját Joe Biden a kongresszus elé terjesztette jóváhagyásra. Harminc millió amerikait juttatnának elegendő élelemhez, köztük 12 millió olyan gyereket étkeztetnének, aki az iskola járvány miatti bezárása következtében nem részesülhet ellátásban. Brian Deese, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója elmondta, hogy a feketék és a latinók közül minden ötödik éhezik, minden hét amerikai háztartásból egy táplálkozási gonddal került szembe.

A bajba jutottaknak közvetlen anyagi segítséget is nyújtanának. Úgy tudják, összege 1400 dollár (kb. 400 ezer Ft) lesz.  Az intézkedés annál is sürgősebb, mivel nyolc millió amerikai háztartás március óta vár az állásvesztés miatt kilátásba helyezett anyagi támogatásra. A munkáltatókat 15 dolláros (kb. 4500 Ft) órabér-minimum fizetésére köteleznék.  Az egy év alatt megkétszereződött munkanélküliek segélyezését szeptemberig kiterjesztenék, és fizetett betegszabadságot élvezhetnének azok, akik Covid-19-ben megfertőződtek. (Ezt Trump megtagadta tőlük. Ennek következtében arra kényszerültek, hogy megélhetésük érdekében fertőzötten dolgozzanak, elősegítve annak a járványnak a terjedését, amely a világ országai közül az USÁ-t sújtja a legjobban, és eddig 425 ezer amerikai életébe került.)

Az amerikai társadalom gyógyulása és egysége az igazság és az elszámoltathatóság helyreállításától függ – mondta a szenátus demokratapárti többségének vezetője, midőn bejelentette, hogy a Donald Trump leköszönt elnökkel szembeni vádeljárást február 8-ra tűzték ki. „Mielőbb magunk mögött kell hagynunk nemzetünknek ezt a sötét fejezetét” – adott hangot véleményének Chuck Schumer.

Az amerikai válság leküzdésére irányuló lépéseit Biden békülékeny nemzetközi ígérettel párosította. Kilátásba helyezte a hadászati atomfegyverek korlátozásáról szóló Új START szerződés öt évre történő meghosszabbítását.

Ugyanakkor arra utasította az amerikai hírszerzést, folytasson átfogó vizsgálatot arról, hogy a közelmúltban történt és oroszoknak tulajdonított kibernetikai támadást valóban oroszok követték-e el, és beavatkozhattak-e az amerikai elnökválasztásba. Jen Psaki fehérházi szóvivő közléséből az is kitűnik, hogy az új amerikai kormány politikai eszközként akarja kihasználni Oroszországgal szemben a Navalnij-ügyet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni. Ma még a Nemzeti Adó- és Vámhiva…

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …