2022. 01. 19. szerda

Sára, Márió
1 EUR 356 HUF
1 GBP 428 HUF

Békülékenyebb hangra váltott Washington Moszkvával szemben

Régóta remélt békülékenyebb hangra váltott Washington Moszkvával szemben azon az amerikai-orosz külügyminiszteri találkozón, amelyet Izland fővárosában, Reykjavikban tartottak csütörtökön a legégetőbb nemzetközi kérdésekről. Orosz részről azonnal nyugtázták a konstruktív szellemet, és készségüket nyilvánították az együttműködésre Amerikával minden olyan kérdésben, amelyhez kölcsönös érdek fűződik – jelentette a Magyar Békekör tudósítója Antony Blinken amerikai, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszéléséről.

„Nem titok, hogy vannak nézeteltéréseink, az sem titok, hogy Washington válaszolna Oroszország agresszív cselekedeteire, a világ mégis biztonságosabb lenne, ha a két ország vezetői együtt dolgoznának” – mondta az amerikai diplomácia vezetője beismeréssel felérő nyilatkozatában, azután, hogy Biden elnök „gyilkosnak” minősítette Putyint.

Hosszú évek jéghideg viszonyának enyhítésére irányuló jó szándékának jeleként Washington szerdán feloldotta az Északi Árfamlat-2 meghiúsítására irányuló szankcióit, s a maga részéről szabad utat biztosított annak az orosz-német energetikai köldökzsinórnak a megvalósításához, amelyet egyébként sem tudott volna megakadályozni.

„Egyetértettünk abban, hogy le kell küzdeni az elmúlt években Moszkva és Washington között kialakult egészségtelen viszonyt” – jelentette ki Lavrov, majd így folytatta: “Ma megerősítettük a párbeszéd megkezdésére tett javaslatunkat, figyelembe véve a stratégiai stabilitást befolyásoló minden szempontot, minden tényezőt: nukleárist és nem nukleárist, támadót és védekezőt. Nem tapasztaltam, hogy ezt a felfogást elutasították volna, mindenesetre a szakértőknek még dolgozniuk kell rajtuk”.

Blinken aggodalmának adott hangot ugyan az orosz fegyveres erők jelenléte miatt az ukrán határnál, sőt – mint mondta – „Ukrajnán belül”, továbbá Navalnij egészségi állapota miatt is, de ezt nem nevezte az együttműködés útjában álló akadálynak, hanem kijelentette: „A két ország együtt dolgozhat a koronavírus-járvány leküzdésében, az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, Irán és Észak-Korea nukleáris programjai, valamint az afganisztáni háború kezelésében”.

Blinkent reykjaviki útjára elkísérő amerikai külügyi vezető tisztségviselők újságíróknak azt mondták, hogy „a következő hetekben, hónapokban és években dolgozni fognak a két ország közötti kapcsolatokon. Noha nem volt áttörés a találkozón, jó kezdetnek lehet tekinteni”. Többször is kijelentették: „Az asztal terítve maradt az újabb tanácskozásokhoz”.

Az amerikai-orosz külügyminiszteri tanácskozás légköre és a két fél együttműködési készsége a világ legégetőbb kérdéseire adandó válaszok fellelésében, ígéretes az orosz-amerikai csúcstalálkozó júniusra tervezett megvalósulása szempontjából is. Arra utal, hogy amerikai részről kezdenek megbarátkozni annak tudatával, hogy leáldozott a Nap az amerikai világuralom fölött, és közös bolygónk jövője közös megoldásokat követel – írta a Magyar Békekör tudósítója az amerikai-orosz külügyminiszteri találkozóról.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum