2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Az országépítő magyar-cigány együttélés lehetőségei Magyarországon

…címmel tartottak Miskolcon csütörtökön konferenciát, amelyet Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere szervezett.
Egy jó gyümölcsöket termő, pályázati pénzek nélkül is működő példa a gyakorlatban.
Miskolcot a polgármesteri hivatalból Takács Gábor társadalmi felzárkóztatásért felelős referens képviselte és a civilek részéről a Települések Megmaradásáért Egyesület.
A konferencia lényege Miskolc számára az volt, hogy tartós eredményt hozó felzárkóztatásról akkor lehet szó, ha a felzárkózni kívánó a rá vonatkozó törvényi előírásokat megtanulja azt életébe beépíti és ez által folyamatosan teljesíti. Ehhez az akarathoz való eljutáshoz van óriási szerepe az önkormányzatnak, hogy a hátrányos helyzetűeket ne hagyja elveszni a mélyigénytelenségben és a mély  felelőtlenségben, hanem szembesítse a kötelezettségeivel, mégpedig olyan módon, hogy a szabálysértés és a törvénysértés esetében nincs tolerancia, annak betartása mindenki számára kötelező érvényű és az együttélés rendszerét ezen elvek alapján kell definiálni etnikai vonatkozások szítása nélkül. A jogkövetés és a jogsértés közötti különbségtételt szigorúan el kell választani az etnikai vonatkozásoktól. Aki a norma és jogkövető magatartásával építi a települését az támogatásra és felkarolásra méltó, aki pedig a jogsértő és törvényen kívüli magatartásával rombolja és veszélyezteti a környezetét és az adott közösséget annak a pozitív diszkrimináción alapuló támogatások helyett pedig szankcióra és felelősségre vonásra kell számítania.
Ezen túlmenően addig, amíg ezt nem sikerül elérni addig minden fejlesztés kudarcra van ítélve, hiszen ilyen környezetből menekülnek az adófizető jóérzésű emberek, mint jelen esetben Miskolcon tapasztalható.

A délutáni program keretében helyszíni bejárás történt először a Hajlika Népi Hagyományőrző Óvodában. Miskolci szemszögből szinte hihetetlen volt, hogy az óvodában a tetvesedést csak hírből ismerik. Az óvodavezető, védőnő és a gyermekvédelmi szakszolgálat felajánlotta, hogy meghívás esetén szívesen ellátogatnak egy miskolci óvodába vagy iskolába és átadják azokat a tapasztalatokat, melyek alapján sikerült felszámolni a régebben itt is előforduló tetvesedést.
Az óvodalátogatást követően helyszíni bejárás folytatódott a régen „Chicagónak” nevezett településrészen a cigányok által többségben lakott utcákban. Miskolci szemszögből itt is hihetetlen dolgokat lehetett tapasztalni. Egyetlen egy szemétkupacot sem találtunk a délutáni bejárásunk alkalmával az itt lakó helyi cigány lakosok teljes egyetértése mellett. A polgármester úr és a mezőőrség felajánlotta, hogy Miskolcon, a problémás területeken egy bejárást követően az itteni szakembereknek szívesen átadják azokat a tapasztalatokat, mely intézkedések alapján sikerült elérni, hogy mindenki rendelkezzen szemétszállítási szerződéssel és a hulladékát abba gyűjtse és ne dobálja szét a szemetét.
A mezőőrség azon tapasztalatát, intézkedésének menetét is szívesen megosztja felkérés esetén miskolci kollégáival, hogy a külterületi 280 hektáron az erdőt és szántót hogyan tudják két fővel /természetesen a rendőrség segítségével/ megőrizni, úgy, hogy arról szinte semmi nem tűnik el.

Szemes István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …