2022. 08. 19. péntek

Huba
1 EUR 405 HUF
1 GBP 480 HUF

Az Orbán kormány alatt a magyar egyetemek kicsúsztak a nemzetközi elitből

Az, hogy a legújabb nemzetközi egyetemi rangsor szerint már nincs magyar egyetem a legjobb 500 intézmény között, ismét megmutatta az Orbán kormány oktatáspolitikájának totális kudarcát Ez a leminősítés egyenes következménye annak a pusztításnak, amit a kormány az elmúlt években végzett a felsőoktatás területén.
Orbánék százmilliárdokat vontak el a felsőoktatástól, megszüntették az egyetemi autonómiát, merev és ostoba szabályok közé szorították az intézmények működését, a keretszámok korlátozásával és a magas tandíjakkal veszik el tanulás lehetőségét a fiataloktól. A minőségi oktatásban való részvétel az elit kiváltsága lett Magyarországon.
Annak, hogy a magyar felsőoktatás egyre távolabb kerül a nemzetközi élmezőnytől, rendkívül súlyos következményei lesznek. Gyorsulni fog a tehetséges hallgatók és oktatók elvándorlása, és hazánk még inkább lemarad a tudásalapú gazdaságok versenyében.
A Demokratikus Koalíció szerint a minőségi és sokak számára elérhető felsőoktatás döntő fontosságú az ország jövője és a fiatalok esélyei szempontjából. A sokak Magyarországa programban ezért az oktatás állami támogatásának növelésére az egyetemi autonómia helyreállítására és az egyetemek és főiskolák kapuinak megnyitására teszünk javaslatot.

Niedermüller Péter
EP képviselő, a DK alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A második hazai pályán
A hétvégén a Gender Racing Team számára a több szempontból is második hazai pályának számító Slovakiaringen áll rajthoz az FIA CEZ Zone Trophy talán l…