2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Az oktatásban is csak megszorítani tud a kormány

Néhány nappal az után, hogy kiszivárgott: a közoktatás átalakításához nincs meg a kellő fedezet, napvilágra került, a felsőoktatásból is tízmilliárdokat vonnak el jövőre, ami a Jobbik szerint felháborító. Saját korábbi céljait is hitelteleníti a kormány, hiszen a kiemeltként kezelt tudományterületek képzéseire is kevesebb pénzt fordítanak.
Az Orbán-kormány csak a megszorítási és pénzkivonási lehetőséget látja a magyar felsőoktatásban, hiszen a cél hosszútávon annak teljes egészében önfinanszírozóvá tétele, ami elzárja a felemelkedés lehetőségét a szegényebb sorsú fiatalok elől. A jövő évre tervezett 27 milliárdos forráskivonás is azt vetíti előre, hogy a kabinet nem hajlandó a jövő magyar értelmiségébe befektetni.

A Jobbik szerint a felsőoktatási keretszámok munkaerő-piaci igényekhez igazítására szükség van, de az állami finanszírozás megszüntetése és a hallgatók diákhitel révén történő eladósítása nem ezt jelenti, márpedig a kormány ez utóbbit hajtja végre. Különösen felháborító, hogy az újabb megszorítás legnagyobb vesztesei a magas képzési színvonalon működő tudományegyetemek.

Dúró Dóra országgyűlési képviselő, a Jobbik Oktatási Kabinetének elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek