2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Az MSZF helyesli a kormány és az EU humanitárius lépését

A Magyar Szociális Fórum szombaton helyes döntésnek nevezte, hogy a magyar kormány – Ausztriával és Németországgal egyetértésben – megengedte a menekültek tovább utazását Nyugatra, és lehetővé tette, hogy háromezer bevándorló átlépje az osztrák határt, tekintet nélkül nemzeti hovatartozására. „Humanitárius lépésnek tartjuk, hogy autóbuszokat bocsátottak a menekülők rendelkezésére, és a Keleti pályaudvartól Hegyeshalomig szállítottak szíreket, afgánokat, irakiakat, irániakat és más nemzetiségűeket. A jótett akkor is elismerésre méltó, ha kényszer alatt született, hiszen pénteken vagy ezren rótták gyalogosan a kilométereket az M1-es autósztrádán Budapestről Hegyeshalom felé, mások pedig már csütörtök óta a határon várakoztak bebocsátásukra. A közép-európai migráns-válság a világsajtó figyelmének középpontjába került, a legnagyobb TV csatornák élő adásban követték asszonyok, gyermekek, öregek és fiatalok magyarországi menetelését, ezért sem a magyar kormány, sem az EU nem engedhette meg magának többé, hogy újabb emberéletek kockáztatásával elzárkózzon a részleges humanitárius megoldás elől” – írják.

A Magyar Szociális Fórum tanulságosnak tartja a menekültek kiállását magukért, egymásért, befogadásuk kikényszerítését. Különösen figyelemre méltónak tartja, hogy céljuknak békés eszközökkel szereztek érvényt.

Az emberi és társadalmi jogokért küzdő civil mozgalom egyetért azzal az EU- tervvel, hogy mielőbb közösségi menekültjog szülessék, és ennek előszeleként értékeli a háromezer menekülttel szemben tanúsított emberséges bánásmódot.

Az MSZF ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a humanitárius lépéssel nem oldódik meg a migrációs probléma, hiszen a népvándorlást előidéző okok nem szűntek meg: továbbra is háborúk dúlnak, száz- és százmilliók nem tudnak megélni. Hazánk déli határán továbbra is ezrek kelnek át naponta.

Az MSZF szerint az EU akkor cselekedne helyesen, ha menekültjogi terveit Oroszországgal is összehangolná, és – Lavrov orosz külügyminiszter augusztus 24-i kezdeményezését elfogadva – közösen keresne megoldást a bevándorlásra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek