2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Az MDF országos választmánya jóváhagyta az együttműködést az SZDSZ-szel

Az MDF országos választmánya jóváhagyta az együttműködést az SZDSZ-szel

Az MDF országos választmánya jóváhagyta az együttműködést az SZDSZ-szelAz MDF országos választmánya elfogadta a párt választási programját és jóváhagyta az SZDSZ-szel való együttműködést is – mondta Makay Zsolt, az országos választmány elnöke Budapesten. Az MTI kérdésére elmondta: a választmányi tagok 43 igen, 12 nem és 14 tartózkodás mellett hagyták jóvá a budapesti választmány január 20-i döntését, mely szerint az MDF fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ fővárosi választmányával. Kiemelte: az MDF országos választmánya lehetőséget biztosít a megyékben a hasonló indulásra, a döntés a megyei választmányok kezében van. Az MDF-SZDSZ együttműködés tehát regionális, leginkább fővárosi, a megyék többségében nem lesz ilyen típusú együttműködés – tette hozzá.

Az MDF tisztán „Magyar Demokrata Fórum-listával” indul mindenütt – jelentette ki a választmányi elnök, aki közölte azt is, hogy a választmány elfogadta mind a 176 egyéni képviselőjelöltet is. Hozzátette: a megyék által jelölt személyeket az országos választmány jóváhagyta, azonban egy-két megyében még egyeztetések folynak a személyekről, őket az országos elnökség hagyja majd jóvá.

Mint hangsúlyozta, a fővárosban 17 SZDSZ-es, 14 MDF-es és egy konszenzusos jelölt indul majd az MDF listáján. Újságírói kérdésre hozzátette: Budapesten az SZDSZ-es jelöltek az egyéni szavazólapon „MDF-SZDSZ” jelöltként jelennek majd meg, az országban azonban, nagy valószínűséggel, ehhez nem lesz hasonló példa. A sajtótájékoztatón nem mondták el az egyéni képviselőjelöltek nevét. Makay szerint ennek az a célja, hogy nagyobb helyi nyilvánosságot kapjanak a jelöltek. Újból elmondta, hogy az MDF a második fordulóban nem készül visszalépni egyetlen más párt javára sem.

Arra a kérdésre, hogy hány megyében nem indul SZDSZ-es politikus az MDF listáján, Makay Zsolt azt válaszolta: az együttműködésről még tárgyalnak a megyék, ezért nem tud még pontos számot mondani. Az MTI úgy tudja, hogy Budapest mellett hat megyében van valamilyen választási együttműködés az MDF és az SZDSZ között, nyolc megyében nem támogatják a szabad demokratákkal való együttműködést, a többi megye pedig a mai országos választmányi ülés határozatára várt. A választmány elnöke kérdésre válaszolva közölte: Fodor Gábor neve nem merült fel az SZDSZ-szel folytatott tárgyalások során, és a Heves megye által eddig letett jelöltek neve között sem szerepel a politikus. Makay Zsolt hangsúlyozta: a budapesti listavezetőről még folynak az egyeztetések.

Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje a sajtótájékoztatón nyilvános vitára hívta ki Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Hozzátette: fontos lenne, hogy végre érdemi vita folyjon arról, hogy melyik párt milyen komoly, szakmailag megalapozott gazdasági, társadalmi felemelkedést szolgáló javaslatokkal igyekszik szavazatokat szerezni. Bokros úgy fogalmazott: az MDF úgy látja, „a Fidesz nem kormányzóképes erő”. Hozzátette: nem lehet például tudni azt, hogy a Fidesz támogatja-e a svéd nyugdíjmodellt vagy sem.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek