2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az LMP tiltakozik az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen

A Lehet Más a Politika szolidaritást vállal a Budapest IX. kerületi Koppány utcából május 13-án délelőtt kilakoltatott családdal, valamint a kilakoltatás elleni tiltakozás során letartóztatott aktivistákkal. Az LMP támogatja továbbá A Város Mindenkié csoport Ferencvárosi Önkormányzat elé szervezett csütörtök délutáni demonstrációját. Május 13-án rendőri segédlettel lakoltattak ki egy családot a ferencvárosi Koppány utcából. A korábban szívességi lakáshasználó, majd hajléktalan Varga család 2009. augusztus végén költözött be a Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő egyszobás szükséglakásba. A lakásfoglaló család a beköltözése óta folyamatosan kérelmezte a lakás bérleti jogát az önkormányzattól. Április 28-án dr. Gegesy Ferenc, a kerület polgármestere személyes találkozó keretében ígéretet tett a családnak helyzetük megnyugtató rendezésére. Május 10-én azonban a család kézhez kapta a kilakoltatásról szóló jegyzői határozatot, amit 13-án délelőtt rendőri segédlettel végre is hajtottak. A kilakoltatás ellen élőlánccal tiltakozókat – A Város Mindenié csoport aktivistáit és szimpatizánsait – letartóztatták és szabálysértési eljárást indítottak ellenük. A tüntetők elhurcolása után az önkormányzat befalaztatta a kiürített szükséglakást, a lakásügyi osztály előadója pedig megfenyegette a tüntetéssel szimpatizáló lakókat, hogy őket is ki fogják rakni, a gyermekeiket pedig állami gondozásba veszik. A fenyegetések hatására az egyik család el is hagyta a házat.

 

Felháborító a Ferencvárosi Önkormányzat és Gegesy Ferenc polgármester eljárása. Tarthatatlan, hogy az iratok tanúsága szerint az önkormányzat már a család személyes meghallgatáskor döntött a kilakoltatásról, a polgármester mégis azzal hitegette Varga családot, hogy segít lakhatásuk megoldásában. Az LMP felhívja a IX. kerületi önkormányzat és a közvélemény figyelmét arra, hogy gyermekes családok ilyen elhelyezés nélküli kilakoltatása jogsértő. A kilakoltatott családnak már a hatályos jogszabályok szerint is alternatív elhelyezést kellett volna biztosítani, legalább egy családok átmeneti otthonában. Elfogadhatatlan, hogy egy önkormányzat – amelynek a hajléktalanság megelőzéséért kellene tevékenykednie – felelőtlen és jogsértő módon maga tegyen hajléktalanná családokat.

 

Az ilyen és hasonló méltánytalan esetek megelőzése érdekében az LMP a téli kilakoltatási moratórium utolsó napján kezdeményezte az elhelyezés nélküli kilakoltatások általános tilalmát [http://lehetmas.hu/hirek/1320/a-kilakoltatas-nem-megoldas].

 

A hajléktalanság megelőzése érdekében szükség van a lakástámogatások igazságosabb elosztására, egy kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítására, a lakásfenntartási támogatás kiterjesztésére és radikális emelésére, valamint az adósságkezelő szolgáltatás fejlesztésére.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek