2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Az LMP Devecseren: tanácstalanság, információhiány, aggodalom

Csütörtök este az LMP helyi és nyugat-dunántúli tagjaival lakossági fórumon vettek részt a vörösiszap sújtotta Devecseren, ahol kiderült: az ott élőknek önhibájukon kívül fogalma sincs a lehetséges kockázatokról és hosszú távú hatásokról. A kormány nem spórolhat sem pénzzel, sem energiával, amikor több ezer ember egészségéről van szó. A település polgármestere több szakembert is meghívott, akik a katasztrófa egészségügyi hatásait vizsgálják. A fórum nagy tanulsága, hogy a helyi lakosoknak fogalma sincs a lehetséges kockázatokról és a hosszú távú hatásokról. A szakemberek beszámolójából nem lehetett kihámozni, hogy pontosan hány emberen végeztek el és milyen vizsgálatokat. A meglévő adatok részletes és közérthető bemutatása ezen a fórumon elmaradt, és az asztal mögött ülők arroganciától sem mentes stílusa csak tovább fokozta az emberek bizonytalanságérzetét.

Hozzájárul a bizonytalan helyzethez az is, hogy „alternatív” mérési eredmények is napvilágot látnak, amelyek alacsony mintaelem számuk miatt nehezen értékelhetőek. Fontosak, mert rámutatnak arra, milyen méréseket kellene sürgősen elvégezni a helyi lakosokon, ugyanakkor szorongást keltenek az emberekben.

Az LMP szerint tarthatatlan, hogy ilyen zűrzavar uralkodjon az egészségügyi szűrések, az adatok nyilvánossága és kommunikációja körül. Követeljük, hogy a helyi lakosok számára függesszenek ki végre részletes és közérthető beszámolókat a mérések eredményeiről, és online felületet is nyissanak az adatok értékeléséhez. A Koordinációs Bizottság hozza nyilvánosságra a szűrővizsgálatok monitoring tervét és legyen világos, hány embert, milyen gyakorisággal és milyen módszerrel akarnak megvizsgálni az iszapkatasztrófa által érintett térségben a közeli napokban és hogyan akarják mérni a hosszú távú hatásokat.

A LMP figyelmezteti a kormányt, hogy nem fukarkodhat sem pénzzel, sem energiával, amikor több ezer ember egészségéről van szó.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …