2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Egy amerikai üzletember adott 4,8 milliót az LMP-nek

Az évtized államilag támogatott lopása?

Az évtized államilag támogatott lopása?A korrupciógyanú csak erősödött azzal, hogy nyilvánosságra hozták a sávolyi motorversenypálya megvalósíthatósági tanulmányát, pontosabban elnagyolt üzleti tervét. Az LMP szerint a parlamenti pártok látványosan nem vesznek tudomást arról, hogy a – költségvetési egyensúlyt féltő – kormány egy ingatag alapokon nyugvó spanyol magánberuházást kíván 35 milliárd forintos állami támogatással kistafírozni. Az LMP felszólítja a kormányt és a parlamenti pártokat, hogy tisztázzák a beruházó Grupo Miltonhoz fűződő kapcsolatukat.

A Balatonringről készült KPMG-tanulmány megerősíti az LMP korábbi feltételezéseit: a magyar kormány jogszerűtlenül, a súlyos pénzügyi kockázatokat semmibe véve készül 35 milliárd forintos állami támogatást nyújtani az építőipar kalandorjának tetsző Grupo Miltonnak. A parlamenti pártok eközben minderről tudomást nem véve a korrupció felszámolásával, elszámoltatással és „felelős ígéretekkel” kampányolnak. Az LMP minden érintettől választ vár kérdéseire:

 

– Miért döntött a kormány a beruházás támogatása mellett, ha a pénzügyminisztérium szakértői kockázatosnak és törvényellenesnek ítélték az üzleti terveket?

 

-Miért tart ki az MFB a szerződéskötés mellett, ha az ugyancsak beruházóként számon tartott spanyol Bancaja bank a válságra hivatkozva már kivonult a projekt finanszírozásából?

 

-Miért tekint el a kormány attól a fontos körülménytől, hogy banki biztosítékoknak híre sincs, a bevételi tervek pedig csak elméletileg léteznek? Milyen további forrásokat tud biztosítani a beruházó cég, tekintve, hogy a hitel csak a beruházás kivitelezésére elegendő?

 

-Igazolta-e már a beruházó az előírt 5,3 milliárd forintos önerő meglétét, amely a hitelfolyósítás feltétele?

 

-Igaz-e a Figyelő értesülése miszerint a Grupo Milton Ujhelyi István szocialista politikus „érdekeltségi körébe tartozó” szegedi kézilabdacsapatot 50 millió forinttal támogatta?

 

-Van-e jelentősége annak, hogy Veres János titkárságvezetőjének, Dobolyi Alexandrának a férje a Balatonring igazgatóságának tagja és fő aláírója?

 

-Igaz-e a Figyelő értesülése miszerint a Grupo Milton 300 millió forinttal támogatta a Fehérvár FC focicsapatot, amely az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával szorosan együttműködik?

 

-A helyiek akaratával szembemenve miért támogatták szavazatukkal a pátyi fideszes önkormányzati képviselők, hogy a Grupo Milton által jegyzett helyi golfpálya-beruházást lakóparkká és kereskedelmi központtá bővítsék?

 

-Igaz-e, hogy az a Political Capital végzi a Grupo Milton kommunikációs feladatait, amely az MDF-fel még tavaly is tanácsadói kapcsolatban állt, és amelynek nemrég volt tulajdonosa, Somogyi Zoltán jelenleg az MDF képviselőjelöltje?

 

Az LMP szerint a kormány részéről az egyetlen elfogadható lépés az lehet, ha felhagy a sávolyi motorversenypálya finanszírozásának tervével és a 35 milliárd forintot az önhibáján kívül csődbe jutott önkormányzatokhoz juttatja. A parlamenti pártoktól pedig elvárja az LMP, hogy semmitmondó frázisok helyett érdemben válaszoljanak a feltett kérdésekre és nyilatkozzanak arról, hogy hogyan vélekednek a Balatonring beruházási terveiről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek