2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások vitájának botrányos elhalasztása

Az Európai Parlament elfogadott napirendje szerint június 10-ei ülésén vitatta volna meg a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről készült jelentést, és azt követően a szavazásra is sor került volna. A szavazást Martin Schulz elnök a sok módosító indítványra hivatkozással elhalasztotta, a jelentés tárgyalását pedig botrányos körülmények között, vitatható eljárással, minimális többséggel a néppárti–szocialista nagykoalíció levétette a napirendről. A halasztás vélhető oka, hogy nem lett volna meg a többség egy lényeges pont, az európai jogrendet veszélyeztető Befektető–Állam Vitarendezési Mechanizmus (ISDS) támogatásához. A többség tehát nem vállalta a nyilvános vitát, zárt ajtók mögött akar egyezségre jutni.

Az EP honlapja a következő szöveggel üdvözli az oda látogatót: „Az Európai Parlament az Európai Unió egyetlen közvetlenül megválasztott szerve. Az Európai Parlament 751 képviselője Önöket, a polgárokat képviseli.” Ha ez valóban így lenne, akkor a parlament végleg levette volna a napirendjéről ennek az egyezménynek a tárgyalását, s nem igazodna a globális gazdasági szereplők elvárásaihoz.

A Jobbik követeli, hogy a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerséget olyan nemzetközi szerződésként tárgyalják, amelynek hatályba lépéséhez a nemzeti parlamentek ratifikálása is szükséges. Pártunk a magyar országgyűlésben pedig, a lakosság elutasító véleményét képviselve, mindet meg fog tenni ennek a káros megállapodásnak a meghiúsítására.

A Jobbik EP-delegációjának nevében Balczó Zoltán EP-képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…