2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Az Európai Unió kiáll a civil szervezetek mellett

„Mélységesen elítélek minden olyan kormányzati kísérletet, amely csökkenteni kívánja a civil szervezetek lehetőségeit, megkíséri befolyásolni vagy megbélyegezni tevékenységüket” – válaszolta Frans Timmermans, az Európai Bizottság emberi jogok érvényesülésért felelős első alelnöke Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő levelére. Az Demokratikus Koalíció alelnöke a magyar kormány civil szervezettekkel kapcsolatos tervei miatt kereste meg az alelnököt.

Timmermans válaszában kiemeli, hogy a demokrácia működéséhez feltétlenül szükséges a civil társadalom. Megerősíti, hogy a magyar parlament előtt fekvő törvény, amely külföldiként bélyegezne meg számos civil szervezetet, komoly aggályokat vet fel az Unió belső piaci szabályai és az Európai Unió Alapjogi Chartája által védett egyesülési jog szempontjából. Bár a civil szervezeteknek pénzügyi szempontból átláthatónak kell lennie, de az ezzel kapcsolatos szabályoknak meg kell felelnie az arányosság és szükségesség feltételeinek, mivel alapvető jogokat érintenek.

Az Európai Bizottság továbbra is nyomon követi majd, a civil szervezettekkel kapcsolatos törvény sorsát és megteszi a szükséges lépéseket, figyelembe véve a szélesebb politikai összefüggéseket is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…