2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az ELEGY közleménye

Az ELEGY – olyan civileket, szakértőket és ellenzéki politikusakat köt össze, akiknek fontos, hogy Magyarországon helyreálljon a jogállam és a demokrácia. Azért hozták létre az ellenzéki együttműködést, hogy hazánkban mindenki biztonságban tudhassa családját és megélhetését. Olyan országot szeretnének építeni, ahol a holnap nem félelmet, hanem gyarapodást jelent. Ez a szervezet szándékai szerint nem csak a hat ellenzéki pártot fogná össze, hanem ennél szélesebb kört kíván elérni.

 Az alábbi közleményüket szó szerint közöljük – a Szerk!

 

„Magyarország megakadályozta, hogy az EU tagállamok egységesen itélhessék el az Oroszország szerte zajló tüntetéseken résztvevőkkel és arról tudósító újságírókkal szemben alkalmazott rendvédelmi erőszakot

Magyarország nem csatlakozott az EU közös kezdeményezéséhez és ezzel megakadályozta a tagállamok egységes fellépését, hogy elítélhessék az Oroszország szerte zajló tüntetéseken résztvevőkkel és arról tudósító újságírókkal szembeni rendvédelmi szervek erőszakos fellépését, illetve emlékeztessék Oroszországot arra, hogy ezzel a maga által is vállalt európai normákat lábbal tiporja.

A nyilvánosság számára is elérhetővé vált azonban az a levél, amelynek tartalmát így csak 26 EU tagország fogadta el. A nyilatkozat többek között elítéli az Oroszország-szerte zajló békés tüntetésekre adott erőszakos választ. A 26 tagország szerint a tüntetések erőszakos feloszlatására tett kísérlet, a sok ezer – köztük újságírók – letartóztatása több nemzetközi egyezményt sért. Az aláírók felhívják a figyelmet, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és hogy garantálni kell az újságírók szabad munkavégezését. Magyarországon kívül a 26 EU tagállam felszólítja az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon az önkényesen letartóztatott tüntetőket, valamint Alkeszander Navalnijt.

Nem ez az első alkalom, hogy az Orbán kormány Magyarország nevében megakadályoz fontos közös EU-s állásfoglalásokat, ezzel szégyent hoz hazánkra. Magyarország kormánya a közös állasponttól történő távolmaradásával azt fejezte ki, hogy elfogadja és hallgatólagosan egyet is ért a napokban történt oroszországi jogsértésekkel kapcsolatban. Az Orbán-rezsim nem lát abban kivetni valót, hogy békés tüntetőket, köztük fiatalkorúakat, újságírókat és megfigyelőket erőszakkal korlátoznak jogaik gyakorlásában, önkényesen letartóztatják őket.

A jelenlegi magyar külpolitikai szerepvállalás pontosan megmutatja a magyar kormány felfogását és gyakorlatát a jogállamisággal, a médiaszabadsággal és általában a demokratikus jogokkal kapcsolatban. A kormány nem kapott felhatalmazást, hogy jogainkat korlátozza, hogy a magyar választópolgárok demokratikus elveivel és a közösen vallott európai értékeinkkel, kötelezettségeinkkel szembe menjen.

Mi magyar demokraták egyetértésünket fejezzük ki a 26 EU tagállam közös nyilatkozatával kapcsolatban, és az Orbán kormánnyal szemben mi határozottan elítéljük az Oroszországi Föderációban zajló jogtiprást.

Követeljük az oroszországi rendőri brutalitás és önkény leállítását, Navalnij és társai azonnali szabadon engedését! Mi az orosz demokratákkal vagyunk!

Kendernay János és Lattmann Tamás ügyvezetők

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek