2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Amikor a gyermek az utolsó – elbújt a Fidesz

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő javaslatára a Fóti Károlyi István Gyermekközpont helyzetével foglalkozott volna hétfőn a parlament Népjóléti bizottsága azonban a kormánypárti képviselők nem mentek el az ülésre, így nem lehetett azt megtartani.

Korozs Lajos, Szocialista párti politikus, a Népjóléti bizottság elnöke tűrhetetlennek nevezte a kormánypártok hozzáállását. Bár az ülés a távol maradók miatt határozatképtelen lett, az elnök erős kritikával illette a kormánypárti tagokat.

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő, arról írt, hogy a kormánypárti képviselők kollektíve bojkottálták azt az ülést, amelyen az általa előterjesztett országgyűlési határozati javaslatról lett volna szó.

–Pár napja kaptam meg a fóti Gyermekközpont adatait, amik azt mutatják, hogy tavasz óta futószalagon születnek a gyermekek gondozási helyét megváltoztató döntések.

Az első negyedév 30-31 fős létszáma novemberre megfeleződött. Ma 15 gyermek ellátását biztosítja a 32 fős fóti speciális gyermekotthon. Új gyermekek márciustól már nem jöttek, viszont sokan mentek de májustól már folyamatosak voltak az áthelyezések. Azóta öt gyermeket hazagondoztak (magyarul visszaküldték őket a családjukhoz, amely csak látszólag tűnik jó megoldásnak, mert nem véletlenül emelték ki onnan őket – a szerk.), két fő a berettyóújfalui gyermekotthonba, egy-egy pedig: Nagyszakácsiba, Hegykőre és Sopronba került. Ezen felül két-két gyermeket helyeztek el a fótival elvileg azonos ellátást nyújtó zalaegerszegi és kalocsai gyermekotthon aktív férőhelyeire. Gyermekvédelmi szakemberek szerint valószínűtlen, hogy egy központi „speciális intézetben” elhelyezett gyermeket egyből hazagondozzanak, vagy idő előtt visszakerüljön korábbi ellátási helyére. Ilyen döntések csak akkor születhetnek, ha az illetékes szervek „kénytelenek” úgy dönteni, hogy a gyermekek állapotának az alacsonyabb szintű ellátás is megfelel. Magyarul: ha egy tudatos kiürítés zajlik, felsőbb utasításra.

A kormány persze mindezt tagadja, és azt állítja, minden a gyermekek szükségletei és a vonatkozó törvények előírásai szerint történik. Ezt nemcsak a terület szakértői cáfolják azt állítva, hogy ilyen gyors – akár egy éven belüli – állapotjavulások ebben a mennyiségben valószínűtlenek. Nemrég eljutott hozzám egy beszámoló is, amit a fenntartó készített a „ZEG-ZUG Speciális Otthon” projekt kapcsán. Az itt leírtak is azt bizonyítják, hogy szakmaiatlan, politikailag motivált döntések születhetnek. A júliusban készült beszámoló szerint ugyanis a projekt várható befejezéséig – ami 2020. december 31. – „a jelenleg Fóton működő Speciális Gyermekotthon kiürül, gyermekek onnan nem kerülnek áthelyezésre az újonnan létrejövő kalocsai és zalaegerszegi férőhelyekre.” Ezek szerint a fenntartó a jövőbe lát akkor, amikor azt állítja, a gyermekek váratlan állapotjavuláson mennek keresztül és a gyermekotthon rövidesen kiürül — de ennél sokkal valószínűbb az, hogy itt az otthon tudatos felszámolása zajlik.

Mindezt látva hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tettem. A fenntartó ugyanis azt akarja velünk elhitetni, hogy a fóti speciális gyermekotthon magától ürül ki: hirtelenjében már senkinek sincs szüksége az ottani ellátásra, és ezért az otthon léte pedig szépen lassan okafogyottá válik. A helyzet persze egészen más: politikai utasításra kényszerből folyhatnak le a felülvizsgálatok, a szakértői vélemények és az áthelyezések. Nagyon sietős a kormánynak, mert még azt sem várják meg, hogy az új férőhelyek a szükséges szakemberlétszámmal készen álljanak a gyermekek fogadására. Azokról a zalaegerszegi és kalocsai férőhelyekről beszélek, amiket pont azért hoztak létre uniós pénzből, hogy pótolják a fótiakat. Ehhez képest most gyakorlatilag úgy szüntetik meg a fóti speciális gyermekotthont, hogy nincs hova vinni a gyerekeket. Az ebben a történetben a legborzasztóbb, hogy jobb körülményeket ígértek nekik – most meg lemondanak róluk.

Ha úgy vesszük, ez kimeríti a kiskorú veszélyeztetése kategóriát. Nem egy olyan esetet hallottam Fótról, hogy a korábbi helyére visszaküldött gyerek már a következő nap megszökött a gyermekotthonból vagy szélsőségesen destruktív lett a viselkedése. Ezek súlyos következmények, aminek felelősei vannak: azok, akik a fóti otthon kiürítéséről szóló döntést meghozták és az illetékes szerveket utasították. De felelős minden egyes politikus, aki erőpozícióban van és néma. Azt hiszi, megúszhatja az egészet annyival, hogy nem jön be a Népjóléti bizottság ülésére vagy csak simán úgy tesz, mintha nem tudná, mi vár ott az ügyben érintett gyermekekre. Ha engem kérdeznek, az olyan politikus, aki nem akarja meghallani a gyermekek segélykiáltását, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen – tette közzé beszámolóját Szél Bernadett.

Kertész Z István/kép: Szél Bernadett fb. oldala.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…