2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Amerikai elnökválasztás – elektorok szavazása

Az amerikai nagyválasztók (elektorok) hétfőn hivatalosan is megnevezik az Egyesült Államok következő elnökét. Mivel a legfelső bíróság pénteken elutasította Trump elnök választási csalásról előterjesztett keresetét, többé nem fér kétség ahhoz, hogy Joe Bident fogják kikiáltani az Egyesült Államok 46. elnökévé – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

A november 3-i választási eredmény arra kötelezte az egyes államok kormányzóit, hogy olyan elektorokat jelöljenek ki államaikban, akik aláírásukkal szentesítik a választói akaratot, és arra az elnökjelöltre szavaznak, amelyik többségbe került.

A leköszönő Trump elnök az utolsó pillanatig feszítette a húrt, máig sem ismerte el demokrata ellenfelének győzelmét. Dacolása a választói akarattal szemben aligha marad következmények nélkül az amerikai demokrácia jövőjére nézve, hiszen kétségbe vonta annak a polgári jogrendnek egyik központi intézményét, amelyre a világ eddig a demokrácia modelljeként tekintett.

Trump hívei még a hét végén is utcára vonultak Washingtonban, és másutt. Kifejezték ragaszkodásukat Donald Trumphoz, mert – mint skandálták – ő teszi naggyá Amerikát. A washingtoni demonstrációt rasszista felhangok kísérték. A városközpontban felgyújtották két történelmi fekete templom molinóit, melyeken egyenjogúságot követelő feliratok álltak, és az, hogy „A feketék élete is számít”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…