2022. 12. 9. péntek

Natália
1 EUR 418 HUF
1 GBP 486 HUF

Amerikai elnökválasztás – elektorok szavazása

Az amerikai nagyválasztók (elektorok) hétfőn hivatalosan is megnevezik az Egyesült Államok következő elnökét. Mivel a legfelső bíróság pénteken elutasította Trump elnök választási csalásról előterjesztett keresetét, többé nem fér kétség ahhoz, hogy Joe Bident fogják kikiáltani az Egyesült Államok 46. elnökévé – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

A november 3-i választási eredmény arra kötelezte az egyes államok kormányzóit, hogy olyan elektorokat jelöljenek ki államaikban, akik aláírásukkal szentesítik a választói akaratot, és arra az elnökjelöltre szavaznak, amelyik többségbe került.

A leköszönő Trump elnök az utolsó pillanatig feszítette a húrt, máig sem ismerte el demokrata ellenfelének győzelmét. Dacolása a választói akarattal szemben aligha marad következmények nélkül az amerikai demokrácia jövőjére nézve, hiszen kétségbe vonta annak a polgári jogrendnek egyik központi intézményét, amelyre a világ eddig a demokrácia modelljeként tekintett.

Trump hívei még a hét végén is utcára vonultak Washingtonban, és másutt. Kifejezték ragaszkodásukat Donald Trumphoz, mert – mint skandálták – ő teszi naggyá Amerikát. A washingtoni demonstrációt rasszista felhangok kísérték. A városközpontban felgyújtották két történelmi fekete templom molinóit, melyeken egyenjogúságot követelő feliratok álltak, és az, hogy „A feketék élete is számít”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem …

További cikkek

Rablás egy üveg borért
A rendőrök rövid idő alatt azonosították, majd elfogták azt a férfit, ki betört egy 86 éves szendrői idős emberhez. Rablás bűntett elkövetésének me…