2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Alaxai Zoltán vs Velünk a Város

Alaxai Zoltán: Veres Pál és a városvezetésre alkalmatlan csapata heteken belül csődbe viheti Miskolcot

Csődbe viszik azt a várost, amit 2019-ben kiemelkedő növekedési ütemben adtunk át. Veres Pál a választás után több százmillió forintot fizetett ki kampányígéreteire. Volt pénz a város kasszában karácsonyi jutalmakra, a Salkaházi program soron kívüli kifizetésére. Ennek örülünk.
De volt pénz a képviselői fizetések felemelésére, a külsős bizottsági tagok és a felügyelő bizottsági tagok számának és a tiszteletdíjainak növelésére.

Miskolc 2019-ben nem volt adósságcsapdában, bevételei stabilak voltak, az új városvezetés szabadon költekezhetett. A 2020. évi költségvetésben 1 milliárd forinttal több jutott a működésre.

A koronavírus járvány egész embert és szakértői munkát kíván. Veres Pálnak semmi mással nem kellene foglalkozni, mint a vírus elleni küzdelemmel, vezetnie a védekezést, az egészségünk és a miskolci gazdaság érdekében. Nem panaszkodni kellene. Nem matematika órát kellene tartani, arra ott van a tanári kar. A gazdasági válság kihívásaira kellene válaszolni, új költségvetéssel, új beruházási politikával, a kormányzati kapcsolatok felvételével. Reagálni kellene a miskolci vállalkozók igényeire, biztosítani, hogy a járvány idején csak a bevételeik arányában fizessenek bérleti díjat, helyi adójukra pedig kérhessenek halasztást.

Ezzel szemben: a miskolci önkormányzati szektorban folyamatosan csökkentik a fizetéseket, van, akiét a felére vették vissza. Előjönnek a baloldaltól megszokott válságkezelési receptek, amelyek semmi másról nem szólnak, csak a lakossági megszorításokról. Ennek legjellemzőbb eleme, hogy a járvány kellős közepén ritkították meg a tömegközlekedést, csúcsidőben zsúfoltságot okozva, kockáztatva a miskolciak egészségét. Mindehhez még egy díjemelésről is döntött a baloldali városvezetés.

Nem tudunk másra gondolni, csak arra, hogy a városvezetés képtelen megoldást találni a jelenlegi gazdasági helyzetre!

Pedig lenne mihez nyúlni, akár azonnal is. Hetekkel ezelőtt kezdeményeztük, hogy valamennyi képviselő, külsős bizottsági tag és felügyelő bizottsági tag tiszteletdíját le kellene csökkenteni. Ugyancsak jeleztük, hogy nem kellene ennyi politikai tanácsnok, és nem kellene a szocialista idők vezető kádereit, barátokat, rokonokat félmilliós és még magasabb fizetésekkel újra alkalmazni a válság idején. Csak ezeken a tételeken több százmillió forintot lehetne spórolni.

Oda kellene figyelni továbbá a fejlesztésekre, és nem elbukni 1,5 milliárd forintot a diósgyőri vár büdzséjéből, Miskolcnak ugyanis beruházásokra lesz szüksége a talpon maradáshoz.

A szocialisták által Miskolcon hagyott gazdasági válságot 2010 után a Fidesz-KDNP kezelni tudta. Nem voltak megszorítások, fizetéscsökkentések, tömeges kirúgások. Amennyiben visszatérnek a 2010 előtti idők, és nem kezdődik meg a város szakszerű pénzügyi menedzselése, akkor Veres Pál és a városvezetésre alkalmatlan csapata, heteken belül csődbe viheti Miskolcot. Ezért a csődért minden híreszteléssel ellentétben, nem a Fidesz-KDNP lesz a felelős, hanem tehetetlen és felkészületlen baloldali városvezetés.

Velünk a Város frakció: Alakszai Zoltán és a valóság

 

Alakszai Zoltán tegnapi sajtótájékoztatójából sugárzik a hozzá nem értés.

Alakszai Zoltán nem tudja, milyen állapotban van jelenleg a város, nem tudja, hogy a fideszes városvezetés alatt, hogyan működött Miskolc és nem tudja, hogyan mentek a dolgok az általa vezetett polgármesteri hivatalban.

 

Arról sincs fogalma, mi zajlott a Holdingban és azt sem tudja, hogy valójában milyen állapotban adták át Miskolc kasszáját a jelenlegi városvezetésnek.

 

Amikor a költségvetés tárgyalásakor szembesítettük a Fidesz-KDNP képviselőit a felelőtlen gazdálkodásuk eseteivel, zavartan néztek egymásra – nem tudták, hogy miről van szó. Akkor ezt egy színjátéknak gondoltuk, de be kell látni, hogy tévedtünk: nekik sok esetben valóban fogalmuk sem volt arról, mi is zajlik körülöttük, mert egyszerűen nem értettek ahhoz, amit csináltak.

 

E miatt nem sikerült nekik többek között rendbe tenni a vár felújítását célzó eljárásokat, nem sikerült támogató okiratot szerezni, hogy megmaradjon Miskolcnak a várra szánt 1.5 milliárdos GINOP támogatás.

 

Amíg a fontos dolgok zajlottak a városban Alakszai Zoltán Budapest és Miskolc között jött és ment, négy év alatt összesen 184.000 kilométert autókázott, amivel négyszer kerülhette volna meg a Földet. Az autóban (100km/órás átlaggal számolva) 1840 órát töltött, 8 munkaórával ez 230 nap, vagyis közel egy teljes munkaévet elutazgatott.

Négy évből közel egy teljes esztendőt utazással töltött, nem csoda, hogy nem sok ideje maradt dolgozni és odafigyelni.

 

Így nem csoda, hogy fogalma sincs róla, hogy az 5000 Forintos Salkaházi program plusz támogatás – a Fidesz KDNP ígérte meg a nyugdíjasoknak – kifizetését Veres Pál csak előre vállalta, hogy a Miskolci szépkorúak a kampány után ne maradhassanak hoppon.

 

Nem csoda, hogy fogalma sincs róla, hogy a Holding munkavállalói állománya tízszeresére duzzadt, aminek költségét a miskolci adófizetők állják.

 

Nem csoda, hogy fogalma sincs arról, hogy az általuk összeállított és jegyzett költségvetés soha nem teljesülő bevételeket tartalmazott, amivel hamis egyensúlyi képet mutatott a miskolciak felé.

 

Nem csoda, hogy fogalma sincs arról, hogy az EU és a Kormány által biztosított pályázatokat meg is kellett volna valósítani, nem csak ülni rajtuk.

 

Nem csoda, hogy fogalma sincs arról, hogy az 56 milliárdnyi kötelezettségállomány hogyan jött össze, miből áll és, hogy minderre a fedezetet vagy a megoldást, hogyan is kellene előteremteni.

 

Nem csoda, hogy az sem tűnt fel neki, hogy az általa vezetett városháza nem fizetett az általa felügyelt MVK Zrt.-nek, az adósság és a hiány pedig egyre nőtt.

 

Gazdasági öngyilkosság, hogy a Fidesz- KDNP a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését újabb bevételekről való lemondással próbálná megoldani.

Az általuk hátrahagyott költségvetés és működési káosz ugyanazt a hozzá nem értést mutatják, mint a jelenlegi javaslataik.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek