2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A téli közmunkaprogram csak választási csali volt

Áprilisról májusra 100 ezerrel nőtt az álláskeresők száma Magyarországon. Nem váratlan csapás, előre nem látható válsághelyzet miatt, hanem mert véget ért a téli közmunkaprogram, a nyáriban pedig már 90 ezerrel kevesebb munkát vállalni kívánónak akadt hely.
Amint a Demokratikus Koalíció korábban már rámutatott, a közmunka átmeneti segítség, de nem végleges megoldás. Egyrészt, mert a munkanélkülieknek nem csak munkára, hanem abból származó jövedelemre is szükségük van a megélhetéshez, közmunkával pedig jelenlegi formájában még e minimálisan szükséges jövedelemnek is csak alig a felére lehet szert tenni. Másrészt pedig, mert mint a fenti adat is mutatja, ilyen tömegű állástalan számára közmunkát még ebben a megalázó, megélhetést nem biztosító formában sem képes finanszírozni a költségvetés. A téli közmunkaprogram csupán a választás előtt a madzagra kent méz volt: 90 ezer becsapott embert a szavazatok megszámlálása után azonnal szélnek eresztettek.

A föltupírozott közmunkaprogram lecsengését követően a májusi munkanélküliség 8,1% volt, 0,1%-kal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, azaz lényegében stagnált: ilyen ütem mellett a miniszterelnök által vizionált teljes foglalkoztatásra még 80 évet kell várni. A foglalkoztatási problémák megoldásához arra volna szükség, hogy ne az állam, hanem a befektetők teremtsenek munkahelyeket – erre viszont Orbánék gazdasági ámokfutása mellett nincs esély.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…