2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A szmogra nincs vakcina!

Ma Magyarországon mintegy 15 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezettség miatt, és több százezer embernél, köztük gyerekeknél okoz komoly egészségkárosodást.

 Miskolc és a Sajó-völgye Magyarország egyik legrosszabb levegőminőségű régiója, különösen ilyenkor, a téli fűtési szezonban. A megyeszékhelyen kívül Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok és Ózd, valamint a környező kisebb települések a leginkább érintettek.

 

Ezekben a városokban, településeken a szálló por koncentrátuma gyakran meghaladja az egészségügyi határértéket, súlyos légúti megbetegedéseket okozva.

 

A jelenlegi pandémia kapcsán csak fokozódik a probléma, hiszen a szálló por felületén megtelepedő vírusok könnyebben terjednek a levegőben.

 

A helyzet kialakulásában közrejátszik a kedvezőtlen földrajzi adottság, az ipari kibocsátás, a közlekedés és szállítás, de leginkább a népesség rossz fűtési gyakorlata. Sajnos ez a rossz fűtési gyakorlat összefügg a térségben tetten érhető energiaszegénységgel. Sokan azt égetik el, azzal fűtenek, amit találnak, mindenféle hulladékot, nedves fát, lignitet, rossz ruhákat, bármit, ami egy kis meleget ad.

 

Eközben az önkormányzatok a kérdésben csak nagyon korlátozottan tudnak cselekedni, különösen most, amikor rettentően forráshiányosak.

 

A helyzet kezelése komplex megoldást igényel.

 

Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy csökkenteni kell a térségben az energiaszegénységet munkahelyek teremtésével, és a szociális tűzifaprogram kiterjesztésével. Szükség van állami támogatásra a fűtőberendezések korszerűsítésére, és a lakóházak, családi házak szigetelésére.

 

Részben tiltással, részben támogatással, részben a tudatos fűtésről való ismeretterjesztéssel, elő kell segíteni, hogy radikálisan megváltozzanak a fűtési szokások. Cél, hogy minél kevesebben fűtsenek lignittel és nedves tüzelőfával.  A nem megfelelő fűtőberendezések kiszűrésére és kémények ellenőrzésére vissza kell állítani a kötelező lakossági kéményseprés intézményét.

 

Legyenek központi források olyan kampányok szervezésére, amelyek elősegítik a lakosság fűtési szokásainak megváltoztatását. A kormány véglegesen tiltsa be a kerti hulladékok elégetését.

 

A másik komoly szennyezőforrás a térségben az ipari kibocsátás. Az önkormányzat ne engedje újabb, lakóövezetekben működő szennyező gyárak megnyitását, működését – a Hejócsabai Cementművek bezárására pedig végleg pontot kell tenni.

 

A kormány ne szorítsa vissza a vasúti közlekedést a régióban a közúti szállítás javára –  a hetekben történtek olyan lépések, amelyek a helyi vasúti tömegközlekedés igénybevételét korlátozzák a menetrendváltozásokkal.

 

És nem utolsó sorban hatékony és pontos monitoring rendszer kiépítésére van szükség a régióban, amellyel részletesen nyomon követhető a légszennyezettség alakulása, annak szerkezete, dinamikája.

Az alábbi linken már elérhető Schmuck Erzsébet mai miskolci sajtótájékoztatója.

https://www.facebook.com/schmuckerzsebet/videos/170644871155903

 

Schmuck Erzsébet,

az LMP társelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…