2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A rendőrségnek fizetnie kell, mert meghiúsította az Orbán elleni tüntetést

Két és fél év után igazságot szolgáltattak a Helsinki Bizottság ügyfeleinek. A Kúria jogerősen kimondta: a rendőrség megsértette a gyülekezési jogukat, amikor megakadályozta ellentüntetésüket a miniszterelnöki évértékelő alatt a Várkert Bazárnál. Az elmaradt tüntetés szervezőinek 100–100 ezer forintos sérelemdíjat is megállapítottak.

2015. február 27-én Takács Borbála és Takács Flóra, a MostMi csoport aktivistái tűntetni szerettek volna Orbán Viktor miniszterelnök szokásos „évértékelője” idején a rendezvénynek otthont adó Várkert Bazár előtt. Bejelentési kötelezettségüknek eleget téve, február 20-án a rendőrséghez fordultak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a másnapi egyeztetésen közölte velük, hogy a demonstrációjukat nem lehet megtartani, mert az I. kerületi önkormányzat a területet használatba adta az évértékelőt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek. A használat célja az évértékelő biztosítása és a közvetítő-kocsik elhelyezése volt. A rendőrség kérte az ellentüntetés szervezőit, hogy erre tekintettel módosítsák a bejelentésüket, amire ők nem voltak hajlandók. Ezt követően a rendőrség úgy foglalt állást, hogy a gyülekezés nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul, mert a két rendezvény egyszerre nem tartható meg. Ráadásul a végzésében a rendőrség azt a jogorvoslati tájékoztatást adta, hogy a döntéssel szemben nem a gyülekezési jogról szóló gyors bírósági jogorvoslattal lehet élni, hanem azzal, amellyel akár évekig is eltarthat az eljárás.

 

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint mind a jogorvoslati jogról szóló tájékoztatás, mind maga a tiltás törvénysértő volt, és Alaptörvény-ellenesen korlátozta a tiltakozni kívánók gyülekezési jogát, ezért a szervezők képviseletében bírósághoz fordult az ügyben. A Fővárosi és Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyetértett jogi megítélésünkkel, és 2015. március 2-én hozott végzésében hatályon kívül helyezte a rendőrség önkényes döntését.

 

Csakhogy akkor már az évértékelő három napja véget ért. A szervezők ezért személyhez fűződő jogsértés és kártérítés miatt indítottak pert a rendőrség ellen. Ez a per zárult most jogerősen az aktivisták sikerével.

 

Sokáig úgy nézett ki, a rendőrség elkerülheti a sérelemdíj-fizetést. Az első- és másodfokon ítélkező bíróságok ugyanis elfogadták a BRFK-nak azt az abszurd magyarázkodását, hogy mivel „érdemi vizsgálat nélkül” utasították el a MostMi bejelentését, az valójában sem formájában sem tartalmában nem volt tiltás, így a csoport nyugodtan megtarthatta volna az ellentüntetést, „attól nem voltak elzárva”.

 

Az ügyfeleinek hátrányos másodfokú ítélet után a Helsinki Bizottság felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúriánál. A jogvédő szervezet álláspontja szerint ugyanis a rendőrség egyértelművé tette, hogy elsőséget tulajdonít az évértékelőnek, és úgy ítéli meg, hogy az ellentüntetés nem tartható meg. Ezek után egyáltalán nem volt elvárható Takácséktől, hogy azt a hatósági döntésbe foglalt, kategorikus következtetést, miszerint egy időben és helyszínen a két rendezvény nem tartható meg, ők figyelmen kívül hagyják, és az ezerfősre tervezett tüntetést a rendőrségi intés ellenére lebonyolítsák.

 

A Kúria most kézbesített, immáron megtámadhatatlan ítéletében elfogadta a Helsinki Bizottság érveit, megállapította a rendőrség jogsértését, és 100–100 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte ügyfeleinknek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek