2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A nyugdíjasokra és a diákokra azonos utazási kedvezmények vonatkozzanak

„A 4K! azt javasolja, hogy a generációk közti szolidaritás helyreállítása érdekében a diákokra és a nyugdíjasokra mindenkor azonos utazási kedvezmények vonatkozzanak” – mondta Mezei Dávid, a 4K! alelnöke az Etele téren tartott sajtótájékoztatóján.
A 65 év felettiek ingyenes utazási lehetőségét a Horn-kormány vezette be nem sokkal a 98-as választások előtt, tisztán szavazatszerzési céllal. Ez azóta is a magyar politika egyik tabuja, amit semelyik párt nem mer bolygatni, félve a nyugdíjas szavazók haragjától.

„A társadalom más részét ugyanakkor bőszíti ez az egyenlőtlen szabályozás, mert nem látják igazságosnak. Jelenleg míg egy vagyonos nyugdíjasnak semmit nem kell fizetnie a közösségi közlekedés használatáért, addig egy 6 éves gyereknek már kell. A terhek itt is az aktívakra hárulnak, azokra, akik gyereket nevelnek” – mondta Mezei Dávid.

A 4K! nem tartja elfogadhatónak, hogy az oligarchapártok szavazatszerzési célból szétverik a generációk közti szolidaritást, azt helyre kell állítani.

„Le kell számolni ezzel a tabuval, hogy a nyugdíjasok külön kasztot képeznek a tömegközlekedés szempontjából, és együtt kell kezelni őket a diákokkal az első diploma megszerzéséig” – jelentette ki a 4K! alelnöke.

„Ha az a döntés, hogy ingyenesen utazhatnak, akkor legyen ingyenes mindkét csoportnak, ha kedvezményes árú az utazás, akkor legyen mindkét csoportnak azonos árú. Azt, hogy a tömegközlekedés jelenlegi helyzetében melyik a célszerű verzió, azt a szakembereknek kell megállapítaniuk. Az elsődleges szempont a generációk közti szolidaritás helyreállítása” – magyarázta el a javaslatot Mezei Dávid.

A 4K! szerint a generációk közti szolidaritás helyreállítása  az első lépések egyike egy igazságosabb társadalom felé.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek