2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A multik megregulázása érdekében Gaudi-Nagy Tamás és Z. Kárpát Dániel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál járt

A multik megregulázása érdekében Gaudi-Nagy Tamás és Z. Kárpát Dániel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál járt

Jobbikos országgyűlési képviselőként előzetes egyeztetés után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) jártunk. A látogatás célja összetett volt: egyrészt az élelmiszerláncokat működtető multik bírságolásának érvényesítéséről érdeklődtünk, másrészt tájékozódtunk az élelmiszerbiztonság terén folytatott hatósági tevékenységről, különösen a fogyasztókat károsító, veszélyeztető termékeket forgalmazó, jellemzően külföldi tulajdonban álló élelmiszerláncok elleni fellépésről. Oravecz Márton elnök a kérdések nyomán részletes tájékoztatást adott a NÉBIH működéséről, a multinacionális cégek monitorozásáról, a társhatóságokkal ápolt szoros együttműködésről, a fogyasztói tudatosság formálásáról és a fogyasztók által tett panaszok nyomon követhetőségéről. Jelezte, hogy a hatóság egyre szisztematikusabban igyekszik letörni az élelmiszerbiztonságot sértő csalárd tevékenységet, de lehetőségeik még bővíthetők.

A mintegy kétórás találkozó során jeleztük, hogy folyamatosan érkeznek élelmiszerbiztonsági, túlnyomórészt a külföldi multinacionális cégeket érintő panaszok, ezért nagyon fontos a NÉBIH munkájának megismerése. Kértük, hogy a szabályokat felrúgó tőkeerős multikkal kapcsolatban a jogszabályok adta lehetőségek figyelembevétele mellett nagyobb összegű bírságokat szabjanak ki. A hivatal elnöke biztosított a hivatal munkatársainak magyar fogyasztókat védő és az élelmiszerbiztonság kikényszerítésére irányuló elkötelezettségéről, és kifejezte, hogy minden fogyasztói panaszt kellő gondossággal kivizsgálnak, melyek eredményének fényében kiszabják a megfelelő szankciókat a magyar emberek egészséges életét veszélyeztető, romlott, lejárt szavatosságú vagy nem tisztázott eredetű élelmiszereket árusítókra.

A Jobbik a fentieken túl nem tágít saját fogyasztóvédelmi programjától sem, amely minden polgár számára lehetővé tenné, hogy ha úgy akarja, egészséges, hazai és biztonságos élelmiszerhez juthasson, akár a helyi piacok hálózatán, akár egy családtámogató szolgálaton keresztül. Sajnos a szankciók mértékében még nincs érzékelhető jelentős változás, mivel a bírság csak az éppen tetten ért termékmennyiség és nem az egész bolthálózatban fellelhető minőséghibás termékek után szabható ki. A tisztességtelen piaci szereplőkkel szembeni szankciók erősítése érdekében a Jobbik további jogszabályváltozást kezdeményez, és az öntudatos polgárok segítségét kéri az élelmiszerbiztonságot sértő termékeket forgalmazó áruházláncok leleplező bejelentésekkel történő megfékezése érdekében.

Gaudi-Nagy Tamás és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselői

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek