2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

A Mi Hazánk tiltakozik a Jánok mellé tervezett hulladékégető megépítése ellen

Sajtóhírekből értesültünk arról, hogy tiltakozási hullám indult egy hulladékégető megépítése ellen a felvidéki Jánokon. A beruházás mögött egy gyanús offshore hátterű és elérhetetlen tulajdonosokból álló cég található. A határtól alig 3 km-re tervezett létesítmény eredetileg biomassza erőműnek indult, de később az elégethető anyagok módosításával, gyakorlatilag mindenféle hulladékot elégethetne. A Kassai Járási Hivatal környezetvédelmi osztályára a cég elküldte azt a módosított tervezetet, amely szerint hetven százalékban szilárd másodlagos üzemanyagok égetését szeretnék végezni. Egy fellebbezés után a szemétégető megépítéséhez szükséges környezeti hatástanulmányt a járási hivatal környezetvédelmi osztálya már nem tartotta fontosnak.

A tervezett létesítmény közelsége és a térségben uralkodó észak-nyugati széljárás miatt nagy hatással lenne a határmenti települések levegő minőségére, amely akár egészségkárosodáshoz is vezethet. Sajnos a választókörzetben bizonyos településeken így is magas a légszennyezettség, ami országos viszonylatban is az élen jár. Ezért a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője Dr. Apáti István kérdéssel fordul Dr. Nagy István agrárminiszterhez, amelyben tájékoztatást kér az üggyel kapcsolatban tett lépésekről, illetve felkérjük, hogy ha eddig nem történt érdemi intézkedés, akkor Magyarország, mint hatásviselő fél, az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló ENSZ EGB egyezmény (Espooi egyezmény) szerint kérje a beruházás nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárását.
A Mi Hazánk Mozgalom minden lehetséges eszközzel fellép a szemétégető megépítése ellen! Minden erre irányuló kezdeményezést  támogatva kiállunk a gúnyhatáron túl ragadt nemzettestvéreinkért és a határon belül élő emberek egészségéért egyaránt.
Dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje és
Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom választókerületi elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek