2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A magyar bíróság kérésére kiadatási letartóztatásba helyeztek egy magyar állampolgárságú 2006 őszi tüntetőt Londonban

A magyar bíróság kérésére kiadatási letartóztatásba helyeztek egy magyar állampolgárságú 2006 őszi tüntetőt Londonban

A Londonban élő magyar közösség nemzeti érzelmű tagjaitól értesültem róla, hogy augusztus 7-én Londonban a brit hatóságok magyar bíróság által kezdeményezett elfogató parancs alapján őrizetbe vettek és kiadatási letartóztatásba helyeztek egy Egyesült Királyságban élő és a 2006. szeptember 18-i MTV székház ostromában való részvétel miatt vádolt magyar fiatalembert. A kiadatási szabályok szerint tíz napon belül hazaszállítják, ahol döntenek esetleges őrizetbe vétele és előzetes letartóztatása tárgyában Kiss Dánielt, aki 2008 óta életvitelszerűen él a brit fővárosban, ahol a Turul Csoport vezetőjeként szervez a kinti magyar közösségnek nemzeti eseményeket, legutóbb a székely autonómia melletti sikeres tüntetést a Downing Streetnél, amelyen több százan voltak. Számos társával együtt részt vett a Gyurcsány őszödi hazugságbeszéde miatt 2006. szeptember 18-án a Kossuth téren indult és Szabads ág téren folytatódott, majd az MTV székház védelmére kirendelt rendőrökkel történt összecsapásba torkollott tüntetésen. Az ügyészség több tucat tüntető mellett ellene is vádat emelt csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közérdekű üzem működésének megzavarása miatt. Az eljárások döntő többsége lezárult jellemzően felfüggesztett börtönbüntetésekkel, az ő ügyét a többiekétől elkülönítették külföldi távolléte miatt. Azóta a hatóságok sem az ismert lakcímen élő édesanyja, sem meghatalmazott védője (dr. Novozánszky Ilona ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja) részére hivatalos értesítést nem küldtek, annak ellenére, hogy a fiatalember – aki egy 7 éves gyermek édesapja is – többször jelezte a bíróságnak, hogy kész az eljárásban részt venni.

Éppen ezért is érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy nemzetközi elfogató parancsot kezdeményezett a hazai bíróság ellene, úgy tekintik, mintha szökésben lenne és felelősségre vonását szorgalmazzák. A rendelkezésre álló jogerős ítéletek és vizsgálati jelentések alapján mára már nyilvánvaló, hogy a gyurcsányi rendszer ellen felkelés robbant ki és azt a hatalom rendőrterrorral és statáriális megtorló eljárásokkal fojtotta vérbe, ez érte el csúcspontját a 2006. október 23-i szemkilövésekben és tömeges rendőri brutalitásban, amelynek számos sérültje és jogsértettje volt az Astoriánál tartott Fidesz rendezvény résztvevői közül is.

Már többször kezdeményeztem az Országgyűlésben is, de ezúttal ismét rámutatok arra, hogy a 2002-2010 közötti Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-rezsimek időszakában az elnyomó rendszerrel szemben politikai szabadságjogaikat gyakorolva fellépőket amnesztiában kell részesíteni és nem megbüntetni, az ilyen eljárásokat meg kell szüntetni, ideértve a Budaházy György és társai elleni „terror” ügyet is. Emlékezetes, hogy bírósági bojkott miatt még a 2006 őszi tüntetők egy részére vonatkozó 2011-es semmisségi törvényt mai napig sem hajtották végre.

A Gergényi és volt rendőri parancsnoktársai elleni büntetőügy szeptember 17-én induló büntetőperére figyelemmel egyúttal ismét felhívom az ügyészséget arra, hogy a 2006 őszi rendőrterror valódi felelőseit teljes körűen, továbbá ne az enyhébb minősítésű bűncselekmények, hanem terrorcselekmény miatt ültesse a vádlottak padjára, ideértve a jelenleg is szabadlábon levő Gyurcsány Ferencet, figyelemmel arra, hogy a 2006 szeptemberi és októberi szisztematikus és véres rendőri akciósorozat elrendelése és végrehajtása kormányellenes tüntetők és megemlékezők ellen kimerítette a Büntető Törvénykönyv által tíztől húsz évig terjedő, sőt akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett terrorcselekmény törvényi tényállást. Még a jelenlegi enyhébb vádpontok alapján is indokolt a letöltendő szabadságvesztés Gergényi és társai számára, ezért szakmailag is elfogadhatatlan, hogy az ügyészsà ©g csupán felfüggesztett börtönbüntetésükre tett indítványt. Nemrég felajánlottam dr. Polt Péter legfőbb ügyész úr részére a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület nevében azt, hogy mint a sértettek érdekeinek képviselői a rendelkezésünkre álló bizonyítékok és ismeretek felhasználásával elő kívánjuk segíteni a vádhatóság eredményes munkáját.

Elfogadhatatlan az is, hogy míg a magyar hatóságok közel hét évvel a megbukott 2010 előtti rendszer elleni 2006 őszi civil ellenállókat mai napig kitartóan üldözik, addig a megtorlások felelősei elleni számos jogvédői feljelentést elutasítottak, vontatottan nyomoznak, illetve nem egy esetben olyan benyomást keltenek, hogy szabotálják a felelősségre vonást. Az elszámoltatás még várat magára, ezt követeli a társadalom döntő többsége a nemzet vagyonának megcsapolói és egyéb nemzetellenes bűnök elkövetői ellenében is.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek