2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A Lehet Más a Politika véleménye az Európai unióról

Kendernay János, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke szerint árnyaltan kell fogalmazni az Európai Unióval kapcsolatban.

Kendernay János, az LMP társelnöke szerint az Európa-nap alkalmából megfontoltan kell a szervezetről véleményt formálni, az árnyalatok nélküli kritikának vagy a felmagasztalásnak nincs itt az ideje.

–Nem szabad, hogy számunkra csak „Brüsszelt”, az intézmények rendszerét jelentse az Európai Unió. A szervezet a helyi kezdeményezéseket, az egyéneket, a közösségeket, a közös kultúránkat és az emberi szabadságjogok szilárdságát is jelenti. Azonban az immár 70 éves unió napján nem hagyhatjuk szó nélkül a működése nehézségét, amely alapvető változtatásokra szorulna. Erre a sürgősen szükséges változtatásokra önmagában is kellő indok, hogy az EU intézményei a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban szinte semmit nem tettek.

Az uniós tagságunk nem lehet eszköz arra, hogy elérhetetlen célokat tűzzön ki Magyarország és nem tagadhatja le a problémákat sem.

Ki kell mondani, hogy ma az Unió működése átláthatatlan, továbbá nincs kapcsolat az uniós döntéshozók és az uniós állampolgárok között. Nem érzik úgy az emberek, hogy érdemi befolyásuk lehetne az EU működésére.

 

Végett kell vetni annak az értelmetlen vitának, hogy több vagy kevesebb Európára van szükség. Mindenki, aki a nemzetállamok Európája vagy az Európai Egyesült Államok mellett érvel, valójában egyszerű választ próbál adni egy bonyolult kérdésre. Nekünk, magyar zöldeknek határozott meggyőződésünk, hogy a környezetvédelmi szabályozás esetében legyen szorosabb az európai együttműködés, mert azzal jelentősen nő a hatékonyság. Ugyanakkor mi magyar zöldek küzdeni fogunk azért is, hogy a termőföld ne essen a tőke szabad áramlásának hatálya alá, mert a szabadpiaci logika nem előzheti meg a természetvédelmet.

 

El kell gondolkodni azon, hogy hazánk mit nyert az EU-tagságával. Hangsúlyoznunk kell, hogy Magyarország alapvetően profitált a csatlakozással, de sokaknak csalódást okozott, hogy az uniós életszínvonaltól még nagyon messze vagyunk és alig vagy egyáltalán nem közeledünk hozzá. Szintén kritikával illethetjük az EU antidemokratikus működését, és a nagyobb tagállamok önzését – írta közleményében Kendernay János.

 

 

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek