2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A környezettudatos jégmentesítés praktikái

Habár az elmúlt években jóval enyhébbek a telek, mint azt megszokhattuk, éjszakánként továbbra is könnyen előfordulhat, hogy komoly mínuszok vagy talajmenti fagyok legyenek. Ha valamikor érdemes beszélni a jégkárok elleni védekezésről, akkor annak épp most van itt az ideje. Éppen ezért kérdeztük meg Czár Gábort, az ismert barkácsáruház létesítménygazdálkodási vezetőjét, hogy melyek a legfontosabb teendők.

Jégkárok elleni védekezés

A Magyar Vízközmű Szövetség közleményben hívta fel a figyelmet a vízvezetékek, vízmérők és egyéb szerelvények téliesítésére, ami valóban egy megkerülhetetlen tennivaló – sok fejtörést megspórolhatunk magunknak, ha időben gondolkozunk. A nem lakott ingatlanokban, nyaralókban természetesen vízteleníteni kell a teljes rendszert, ez a kiindulópont, ugyanakkor a lakóházaknál is van pár dolog, amiről gondoskodni kell.

Az egyik ilyen feladat a vízmérőakna szigetelése, de a pincei vagy kerti vezetékszakaszok szigetelésére is figyelmet kell fordítanunk, hiszen ezek jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve ilyenkor. Ami pedig a földalatti vezetékeket illeti: érdemes tudni, hogy Magyarországon a fagyhatár jellemzően 80-120 centiméteren található, tehát az ilyen mélységben futó vezetékek nagyobb hidegben is védettek maradnak.

Jégmentesítés környezetbarát módon

Fontos, hogy a legmakacsabb vékony kis rétegtől is meg kell szabadulnunk, hogy véletlenül se hagyjunk magunk után egy korcsolyapályát. Habár sokan tudják már, hogy a só a környezetre, kiváltképp a növényvilágra káros, a városban még mindig sok helyen használják. Erre viszont senkit sem buzdítunk, mivel a kutyák tappancsait ugyanúgy marja, mint a növények szárait. Még szerencse, hogy számos remek alternatíva van már, ami ugyanolyan hatásos, mint a só – hívta fel a figyelmet Czár Gábor. De mik is ezek az alternatívák?

A fenntarthatóság jegyében használhatjuk a kandallóból vagy kályhából származó hamut, ez tényleg nem kerül semmibe. Ha viszont nincsen fatüzelésű fűtőegység otthonunkban, akkor a homok, a finomra őrölt fűrészpor vagy a műhelyből származó egyszerű faforgács is tökéletes megoldás. Mindezek mellett fontos még megemlíteni a Zeokali elnevezésű innovatív útszórót: ez tulajdonképpen apró szemcséjű kavicsok elegye, ami jóval kevesebb lassan szivárgó káros anyagot tartalmaz, mint a só.

Hóeltakarítás hatékonyan

Előfordulhat, hogy reggel a ház előtt, a járdán, a lépcsőkön mindenhol friss hó van. Nemcsak másoknak, hanem magunknak is akkor tesszük a legjobbat, ha rögtön eltakarítjuk. Tudjuk, nem túl ideális reggeli program, de egy hideg nap végére vagy másnapra könnyen odafagyhat, amit már sokkal nagyobb munka felkaparni.

Bármikor is látunk neki a feladatnak, egy seprűre és egy jó lapátra mindenképp szükségünk lesz! Ideális választás lehet egy szilikonnal bevont, enyhén hajlított nyelű hólapát, melynek szélessége nem haladja meg a 45 centimétert. A szilikon stabil fogást biztosít, ideális méretének köszönhetően pedig hatékonyan lehet vele dolgozni. Ha rendszeresen nagyobb területen kell takarítanunk, akkor érdemes egy hómarót beszerezni, amit – a fűnyíróhoz hasonlóan – egyszerűen tolni kell, így időt és energiát is spórolhatunk. Plusz egy tipp: mínusz 5 fok alatt felesleges kémiai anyagokat használni, ilyenkor nem segít más, csak a jó öreg seprű és lapát!

Fotókredit: 123RF

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…