2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A kormány, mint egy megvakult bányaló

Fazekas Csaba egyetemi docens is ostorozta a miskolci diáktüntetésen a kabinet koncepciótlanságát.
Középiskolások, főiskolai és egyetemi hallgatók, szülők, tanárok, egyetemi oktatók demonstráltak a kormány oktatáspolitikája ellen szerdán Miskolcon, a Zenepalotában.

A több száz tiltakozó előtt Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem docense emlékeztetett arra, hogy lassan két hete tartanak az országban a diákmegmozdulások és tiltakozások a kormány felsőoktatási tervei ellen.

Megfogalmazása szerint a magyar politika történetében egy sajátos ötletbörzét jelentenek a most történtek, amikor is a kormány jószerivel napról napra változtatja álláspontját a felsőoktatásról; „ennyi koncepció szakpolitikai kérdésben ilyen rövid időn belül még soha nem született”.

Fazekas Csaba azt mondta: december elején már tényként könyvelte el mindenki, hogy 10 ezer 480 fiatal kezdheti meg tanulmányait jövőre állami finanszírozással az egyetemeken, főiskolákon, a kormányzat azonban „egy megvakult bányaló magabiztosságával csapódik egyik faltól a másikig”, minden nap mást mond.

Néhány nappal ezelőtt a szakminiszter még azt közölte, hogy 40 ezren tanulhatnak állami finanszírozással egyetemeken, főiskolákon, ma már ez a szám 55 ezerre emelkedett – mondta, hozzátéve: „folytassuk”!

A docens közölte: a keretszámokat hiába szeretné a kormány eltörölni, a felsőoktatási rendszerben ugyanis van egy létszám, amelyet az állam finanszírozni tud, „nyakló nélkül a keretszámot emelni nem lehet”.

Kiss Zoltán egyetemi hallgató azt mondta: ragaszkodnak követeléseikhez, azokból nem engednek.

MTI

(Fotó: Facebook, ME-HÖK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek