2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A kolozsvári Iorga-tábla eltávolíttatását kéri a Jobbik L. Simon Lászlótól

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke pénteken levélben fordult L. Simon László kultúráért felelős államtitkárhoz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport elé 2011. május 23-án jogtalanul kihelyezett tábla ügyében, amelyen Nicolae Iorga román történész provokatív, magyarellenes szövege olvasható. A Mátyás királyt románnak hazudó felirat pontosan így szól: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, mikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.” A jobbikos képviselő levelében kifejti, hogy az első, ugyanezen Iorga-idézetet tartalmazó táblát szimbolikus időpontban, 1932. december 1-jén, az Erdély elcsatolását kimondó gyulafehérvári román nemzetgyűlés 14. évfordulóján állították a szoborcsoport elé. 1940-ben, a magyar bevonuláskor eltávolították, de Gheorghe Funar szélsőségesen magyarellenes kolozsvári polgármester 1992. december 1-jén visszaállíttatta azt. Mivel az szobor állaga a 2000-es évek elejére rendkívül megromlott, szükségessé vált renoválása, amelynek költségeit a román és a magyar állam fele-fele arányban vállalta, a restaurálás kezdetekor pedig ismét eltávolították a Iorga-táblát.

A kultúráért felelős államtitkárnak címzett levélből kitűnik, hogy a felújítási tervek szerint „a szoborcsoport elé egyetlen, történetének főbb mozzanatait bemutató, informatív bronztábla is elhelyezésre kerülhet”, ami a 2011. április 2-i felavatás után meg is történt az emlékmű előtti gyepen. Csakhogy e tábla mellett 2011. május 23-a óta egy másik, az ominózus Iorga-idézetet tartalmazó tábla is fellelhető „megsértve a két ország között az emlékmű restaurálására vonatkozó szerződésben foglaltakat, arról nem is beszélve, hogy a tábla kihelyezői a város önkormányzatával nem egyeztettek és a Román Kulturális és Nemzeti Örökségvédelmi Minisztériumtól vagy az Országos Műemlékvédelmi Bizottságtól sem kértek engedélyt, a felirat visszahelyezése tehát a román törvényekkel is ellentétes”. A jogtalan tettel szemben számos civil és politikai szervezet tiltakozott, a város akkori polgármestere, Sorin Apostu ellen pedig nyomozás folyik, mivel több alkalommal kijelentette, hogy az emlékmű elé az ő tudtával került az ominózus idézetet tartalmazó tábla.

Szávay levelében hangsúlyozta, hogy a „szoborcsoport előtti gyepre kihelyezett felirat amellett, hogy történelmietlen és a románság sajátos, nacionalista-soviniszta alapokon nyugvó történelemfelfogásának ékes bizonyítéka, nyíltan sérti a magyarság nemzeti érzéseit, szítja a városban a nemzeti-etnikai feszültséget, ráadásul tökéletesen ellentétes a két állam között az emlékmű restaurálására született megállapodással és a hatályos román törvényekkel is”.

A Jobbik politikusa levelében a kormány mielőbbi, határozott és eredményes fellépését sürgeti „a magyar történelem egyik legnagyobb uralkodójának emlékművén esett gyalázat mielőbbi kiküszöbölése érdekében”.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek