2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A Jobbik reagálása az ÁSZ észrevételeire

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Alapszabálya a jelenleg Magyarországon működő pártok közül az egyik legdemokratikusabb. Demokratikus, mert a szervezeti tagok a helyi és alapszervezetekben működve maguk irányítják a szervezet életét, állapítják meg a tagdíjat és minden működésre vonatkozó szabályt az Alapszabállyal összhangban. Sajnos a ma hatályos jogszabályok és a pénzügyi elszámolási rendszerek nem képesek ezen demokratikus berendezkedést teljes körűen leképezni. Kevés olyan szervezet vagy cég van ma Magyarországon, amely az ország területén 800 helyen gazdálkodik, saját maga által választott elnök, gazdasági megbízott és számvizsgáló biztos (ellenőr) felügyeletével. Ezen demokratikus működési forma azonban sajnos magában hordozza a hibázás lehetőségét is. A helyi és alapszervezetek jelentős részének az elmúlt években a tagok által összeadott tagdíj és adomány volt az egyetlen forrása. A saját pénzüket a saját elképzeléseik szerint költötték el a nemzet ügyének előmozdítása érdekében. Az elköltésről azonban sajnos nem minden esetben küldtek megfelelő dokumentációt a központ részére, így az ezért a könyvelésben sem szerepelhetett pontosan.

Az ÁSZ ellenőrzés által feltárt 106 ezer forintos névtelen adomány nem titkos eredetű pénzből származik, hanem részben abból a banális tévedésből, hogy a befizető tag nem a saját, hanem alapszervezete nevét írta rá a postai csekkre befizetőként, részben abból, hogy a befizető neve olvashatatlan volt.

A további hibák egy része összefügg azzal, hogy a párttörvény és a számviteli törvény között évek óta ellentmondás van, amely mind a nyilvántartási, mind a beszámolási rendszerre kiterjed. A párttörvény 1. számú melléklete szerinti beszámoló mintához a jogalkotók magyarázatot, útmutatót nem készítettek. A beszámolóminta a számviteli törvény rendelkezéseivel nem harmonizál, nem felel meg sem a mérleg, sem az eredménykimutatás követelményeinek. Ezt a problémát az ÁSZ is évek óta jelzi minden ellenőrzés során.

Köszönettel vettük az ÁSZ segítő együttműködését az ellenőrzés során, és az általa jelzett hibák és hiányosságok kijavítása érdekében intézkedtünk. Az Állami Számvevőszékhez csatlakozva mi is kezdeményezzük a közigazgatási és igazságügyi miniszternél, hogy a párttörvény és a számviteli törvény között évek óta fennálló ellentmondásokat feloldják.

Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…