q A Jobbik hazahozná a külföldön rekedt magyar kulturális javakat - Royalmagazin.hu

2024. 05. 28. kedd

Emil, Csanád
1 EUR 383 HUF
1 GBP 450 HUF

A Jobbik hazahozná a külföldön rekedt magyar kulturális javakat

Kulturális örökségünk hazánk múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrása, a nemzeti és az egyetemes kultúra elválaszthatatlan összetevője. Ezen örökségünk elválaszthatatlan részét képező, ugyanakkor a Magyar Állam akaratától független módon az idők folyamán külföldön rekedt kulturális javaink felkutatása, megóvása, illetve hazaszállítása a Magyar Állam kötelessége.
A Jobbik ezért felkéri a kormányt, hogy készítsen katasztert a külföldre hurcolt magyar kulturális javakról, derítse fel azok fellelhetőségi helyét, valamint indítsa meg a tárgyalásokat azok hazahozataláról. A nemzeti párt továbbá szükségesnek tartja egy, a javaslatban foglalt feladatok végrehajtására vonatkozó ütemterv létrehozását is, melyet a benyújtott határozati javaslat szerint legkésőbb 2012. december 31-ig kellene a kormánynak az Országgyűlés asztalára letenni.

A Jobbik szerint minden nemzet elemi kötelessége javainak, történelmi ereklyéinek megőrzése. Magyarország a trianoni diktátum, illetve a szovjet megszállás miatt speciális helyzetben van, rendkívül nagy az elmaradásunk. A költségvetési megszorítások e nemes ügyet sem kímélték, hiszen a múlt évben a magyar műkincsek hazahozatalát célzó Ithaka-program 50 millió forintos előirányzatát és az alap 27 milliós tartalékát is elvonták. Ugyanakkor úgy véljük, hogy tekintettel a határainkon túl található számos magyar kulturális értékre, valamint az ügy fontosságára, elengedhetetlen a kormányzati intézkedések felújítása.

Ferenczi Gábor és Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselői

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni. Ma még a Nemzeti Adó- és Vámhiva…

További cikkek