2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A Jobbik határozott föllépést követel a kormánytól Nyirő-ügyben

A Jobbik megdöbbenéssel kísérte figyelemmel a becsődölt magyar diplomácia vergődése közepette újjáéledő azon román soviniszta megnyilvánulásokat, amelyek az utóbbi hetekben Nyirő József újratemetését kísérték. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az új román kormány a Ceauçescu-időkre jellemző, szekus módszerekkel, hatósági zaklatásokkal igyekszik megakadályozni, hogy az erdélyi író őt megillető végső tiszteletadás mellett végre ősei földjében nyugodhasson. A Nyirő József hamvait szállító zarándokvonat útja körüli huzavona, majd a hivatalos ceremónia betiltása, az Országgyűlés Hivatala gépkocsijának átvizsgálása mind azt bizonyítják, hogy Bukarest célja az erdélyi magyarság és Magyarország provokálása. Ilyen esetben az erőtlen kormányzati nyilatkozatok kiadása még a cinkos hallgatásnál is rosszabb.

Elszomorító, hogy az egyre durvább román kormányzati lépések közben az RMDSZ két közismert politikusa, Frunda György szenátor és Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester is az újratemetés ellen ágálók kórusához csatlakozott. Előbbi odáig vetemedett, hogy kétértelmű nyilatkozataival muníciót adott a román sajtónak a székely-magyar írót lejárató cikkekhez.

A Jobbik felháborodva tapasztalta, hogy az erdélyi magyarságot ért újabb jogsértések elleni határozott fellépés helyett a magyar kormány a már jól megszokott (és megbukott) stratégiát követve csak a párbeszéd és a közép-európai együttműködés fontosságáról volt képes beszélni. Jelen helyzetet jól jellemzi, hogy a románok bekérették a magyar nagykövetet, ám a magyar félben hasonló lépés fel sem merült.

A Jobbik felszólítja a magyar kormányt, hogy álljon végre a sarkára és haladéktalanul lépjen fel a nyílt magyarellenes provokációval szemben. Magyarországnak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy nem tűri történelmi-irodalmi hősei emlékének meggyalázását!

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…