2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A Jobbik a szíriai konfliktus hátteréről

A Jobbik minden alkalommal felemelte a szavát a nemzetközi jog által tiltott fegyverek használata ellen, így, amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban megtörtént az eset, most is elutasítja a mérges gáz bevetését Szíriában.

A Jobbik ugyanakkor aggódva figyeli a szíriai események baljós alakulását és a Nyugat módszeres kísérleteit arra, hogy megtalálja a casus bellit az Aszad-rendszerrel szembeni fegyveres beavatkozásra. A Jobbik elutasítja mind a provokációt, mind a Nyugat, valamint a nyugati szövetségeseinek álláspontja mögé szervilisen felsorakozó magyar kormány Aszad-ellenes álláspontját, valamint az Aszad-rendszerrel szemben szerveződött, az al-Kaida és egyéb terrorista szervezetekkel nyíltan együttműködő, az iszlám legszélsőségesebb irányzatait, a szalafizmust és vahabizmust képviselő erők nyílt támogatását. Ezzel a Nyugat önmagának ellentmondva a terrorizmust támogatja, és rövidtávú érdekeinek alárendeli nemcsak Szíria, de a feszültségektől amúgy sem mentes Közel-Kelet stabilitását.

A Jobbik meggyőződése, hogy a gáztámadás kivizsgálására a szíriai konfliktust szubjektíven, saját érdekei mentén szemlélő nagyhatalmak és a nagyhatalmi érdekek képviseletét ellátó ENSZ Biztonsági Tanácsa alkalmatlan. Ez már a tíz évvel ezelőtti szégyenteljes, hazugság- és propaganda-hadjáratra épülő iraki invázió alkalmával beigazolódott.

A Jobbik a szír nép által is elsöprő többséggel támogatott Aszad-rendszer mellett áll ki, amely a Közel-Kelet egyik etnikai- és vallási szempontból legösszetettebb országában több mint fél évszázados fennállása alatt egy gazdasági, kulturális és politikai értelemben stabil országot teremtett. Reméljük, hogy az Aszad-kormány hamarosan stabilizálni képes a helyzetet és a szír nép érdekeit szem előtt tartó kormányzását folytatni tudja.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek