2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Hit Gyülekezete építsen magának iskolákat

A Jobbik megelégedéssel vette tudomásul a Veszprémi Törvényszék döntését, melynek értelmében az ajkai képviselőtestület által hozott, az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium Hit Gyülekezetének történő átadásáról szóló határozatok semmisek. Kérdésesnek tartjuk azonban, hogy az iskola miként fog működni szeptembertől az eladósodott Ajkai Önkormányzat fenntartásában, hiszen Schwartz Béla polgármester és az ajkai MSZP azzal indokolta májusban a fenntartóváltás égető szükségességét, hogy szerintük csak a Hit Gyülekezete által garantálható az intézmény hosszú távú, biztonságos működése. Fontos azonban leszögezni, hogy a fenntartóváltás szándéka mögött ismét önös érdekek és a Fidesz–MSZP közötti pártpolitikai csatározások húzódtak meg.

A bíróság döntését megalapozottnak tartjuk, hiszen az ajkai képviselőtestület számos pontban jogot sértett, nem csak akkor, amikor nem döntött az Ajkai Szakképző Iskola megszüntetéséről a törvényben előírt május 31-ei jogvesztő határidőn belül. Nem értjük azonban, hogy mire alapozta a Veszprémi Törvényszék azt az állásfoglalását, miszerint az önkormányzat a fenntartói jog átadása során mindent megtett annak érdekében, hogy az érintett szülői és dolgozói közösségek véleményét beszerezze. A Jobbik szerint a véleményezés jogszerűtlensége is fenn állt a fenntartóváltás során, mert az érintett szülők csak egyoldalú tájékoztatást kaptak a Hit Gyülekezetéről, miközben a törvény által előírt véleményezési időt sem biztosították a számukra.

Július 1-jével annak ellenére szüntetett meg az Ajkai Önkormányzat 18,5 álláshelyet az Ajkai Szakképző Iskolában, hogy a dolgozók jelentős részét éppen azzal bírták rá a Hit Gyülekezete melletti szavazásra, hogy csak az új fenntartó tudja garantálni az összes munkahely megtartását.

A Jobbik bízik abban, hogy az ügyben valamennyi jogsértés kivizsgálásra kerül. Ennek biztosítása érdekében az iskola megmentése érdekében szerveződött pertársaság továbbra is fenntartja annak lehetőségét, hogy bírósági úton szerez érvényt az igazságnak.

A Hit Gyülekezete oktatási intézményekre és tanulókra akarja rátenni a kezét Ajkán és Hajdúsámsonban is úgy, hogy a szülők jelentős része más alternatíva híján és az utazás nehézségei miatt nem viheti máshová gyermekét. A Jobbik ezért azt javasolja, hogy Németh Sándornak a jövőben hívei építsenek a jövedelmükből saját iskolákat. A szabad iskolaválasztás elve alapján a szülők pedig hadd döntsék el, hogy oda akarják-e járatni a gyermeküket.

Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek