2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A hatalom kisded játékai

A járványveszély miatt a kormány rendkívüli felhatalmazást szerzett magának, amelynek birtokában konkrét határidő nélkül azt tesz, amit csak akar, parlamenti vagy bármiféle kontroll pedig nincsen.

Azonban még ilyen túlhatalom mellett is vannak bátrak, akik nem rejtik véka alá a véleményüket. A kormányzat, a hatalom jelenleg korlátlan birtokosa, még a legapróbb ellenvéleményeket sem tűri. Magyarországon szokatlan módon, már a rendőrség is beszállt a politikai játszmába, természetesen, mint mindig, a hatalmasok oldalán.

Általában a hatalom birtoklása elbizakodottsággal jár, ami abban is megmutatkozik, hogy gyakran öngólt lő.

Szerencsen és Gyulán is bevittek a rendőrségre egy – egy embert rémhírterjesztés gyanúja miatt, utóbbi esetét, Csóka-Szűcs Jánosét hírportálunkon már megírtuk. Utólag még az ügyészség is elismerte, hogy a lefogott férfiak nem követtek el bűncselekményt, csupán a véleményüket közölték a közösségi oldalon. Ez azért fontos, mert a rendkívüli helyzetre  hivatkozva, a kormánypártok megszavazták, hogy a rémhírterjesztésért, vagy valós hír elferdítéséért, akár öt évnyi börtönbüntetés is járhasson. Ezért különösen veszélyes a rendőrség akciója. Cserébe viszont már egész Európa tud a dologról, az Európai Parlamentben külön tárgyaltak erről is. Persze a hatalmat (egyelőre) se ez, se semmi nem zavarja.

A budapesti Clark Ádám téren a dudálósként elhíresült tüntetésen van, akiket már harmadszor büntetnek meg jelentős összeggel a közlekedésinek kinéző rendőrök (nem biztos, hogy mindegyikük az) mindenféle ürüggyel. Például Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő munkatársát, három dolog miatt is elővette a rendőr, hogy rásózzon 150 ezer forintos büntetést. A rendőri terrorizálás alapja, a hangkibocsátás, a lakhelyelhagyási tilalom megszegése és az EU-s zászló lengetése. Ha minden igaz, egyik se szabálysértés, kettő vélemény kifejezés, egy meg teljes mértékben alaptalan, mert a megbírságolt főnöke, Szél Bernadett ott ült mellette az autóban.

Nem járt jobban a Clark Ádám téren Kassai Dániel önkormányzati képviselő sem, szintén begyűjtött ugyanekkora büntetést. A rendőr még meg is fenyegette, hogy még egyszer meg ne lássák ott. Azonban Kassai nem ijedt meg, azt ígérte, hogy most hétfőn is számíthatnak rá ugyanott tiltakozóként.

A Szolidaritás szép példája volt, amikor csütörtökön Gyulára mentek az ellenzéki politikusok, hogy a korábban lefogott Csóka-Szűcs Jánossal elsétáljanak a városi rendőrkapitányságra, megkérdezni a kapitányt a kora hajnali házkutatással és letartóztatással kapcsolatban. Persze, hogy nem találtak érdemi munkatársat a kapitányság épületében, összesen is csak két rendőr volt jelen, az elöljárók meg sehol.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Hadházy Ákos és Szél Bernadett országgyűlési képviselők, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Csóka-Szűcs beszédeit nehezen lehetett hallani az éppen odarendelt városi takarítógép zajától. A helyben élők meg is jegyezték, hogy azt a gépet eddig csak éjszaka látták.

Most felmerül a kérdés, hogy a hatalom ennyire fél az ellenvéleményektől, a kritikus hangoktól? Igen fél, mert akármekkora hatalma is van, az nem tart, nem tarthat örökké. Azt azonban újságíróként kevésbé hiszem, hogy a rendőrségnek központi utasításba adták volna az ellenzéki érzelmű emberek vegzálását, ezt inkább helyi túlbuzgóságnak gondolom, bár minden variáció előfordulhat. A közösségi oldalon posztoló két kritikus hangvételű férfivel kapcsolatos eljárás nem csak orrba csap minden jogi normát, hanem egyenesen tálcán hozza az érveket a jelenlegi hatalommal szemben tiltakozóknak. És ez a tiltakozás már nem csak itthon szól, hanem szerte Európában. Vajon milyen képzést kapott az a rendőr, aki a Clark téren azt mondta Szél Bernadettnek, hogy amit a képviselő-asszony csinál, azt hagyja abba, mert nem tetszik a miniszterelnöknek. Hát kedves ismeretlen közeg! Éppen azért csinálják, mert nekik sem tetszik amit a tejhatalommal rendelkező miniszterelnök cselekszik. Persze ott vannak a többiek is: sorrend nélkül: Kásler Miklós, Pintér Sándor és az olykor eltűnő államfő, Áder János.

A hatalomnak rendkívül sok szócsöve van, míg a vele szemben kritikusan gondolkodók alig rendelkeznek ilyennel. Itt kell megemlíteni, hogy: az Index, a 444 vagy HÍR24 nem az ellenzéké, hanem törekednek az objektív tájékoztatásra, mégis úgy emlegetik őket a kormánypártiak, mintha az ellenzék rendelkezne felettük. Ehhez képest A Momentumos Szemző Áron, aki a Pest megyei közgyűlésben az ellenzék vezetője, kapott a közszolgálati televízió 1-es csatornájának híradójától  emailban egy kérdést, hogy miért nyilatkozik a Német közszolgálati csatornának?

Miért ne nyilatkozna Szemző Áron. Egyébként meg, hogy mer feltenni ilyen kérdést egy közpénzen működő magyar csatorna, ahová sem Szemző Áront, se más ellenzéki politikust nem szoktak meghívni?

Igen, a címben is írtam, a hatalom kisded játékai. Most több politológus is úgy látja, ha a járvány viszonylag hamar és enyhén lefolyik Magyarországon, az megint a kormánypártokat és a miniszterelnököt erősíti meg. És lehet ebben valami, mert megfelelő hírközlők hiányában, a lakosság túlnyomó többsége nem értesül majd arról, hogy nem Orbán Viktor, Müller Cecília vagy a sok rendőr és katona miatt szorult vissza viszonylag gyorsan és nagyobb baj nélkül a járvány, hanem az emberek, főleg a budapestiek fegyelmezettsége és más körülmények miatt. Azt meg ugye hamar el lehet felejteni, hogy sok nagyon beteg embert dobtak ki a kórházakból, seregnyi életet mentő műtét maradt el és sokak kerültek a teljes létbizonytalanságba.

Kertész Z István

Z

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…