2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A Gruevszki-ügy és a jogállamiság összefüggéseiről kérdeztem Manfred Webert

A Gruevszki-ügy és a jogállamiság összefüggéseiről kérdeztem Manfred Webert – Niedermüller Péter EP-képviselő (DK) nyilatkozata

Levélben fordult Niedermüller Péter EP képviselő Manfred Weberhez, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjéhez a Gruevszki-üggyel kapcsolatban. Mivel a konzervatív pártcsalád – beleértve a Fideszt is – két hete sürgősségi határozatban tett hitet a liberális demokrácia és a jogállamiság iránti elkötelezettsége mellett, az alábbi kérdéseket tette fel Webernek, akit az Európai Bizottság elnökének szánnak 2019-ben:

 

–          A jog érvényesülésének szellemében járt-e el a magyar kormány, mikor menekültstátuszt adott a korrupció miatt jogerősen elítélt Gruevszkinek?

 

–          Az európai biztonság érdekében járt-e el a magyar kormány, amikor diplomatautóval és egyszeri belépésre jogosító engedéllyel segítette az érvényes útlevéllel nem rendelkező Gruevszki bejutását az EU területére?

 

–          A jogállamiság védelmében jártak-e el a magyar hatóságok, amikor elfogadták a korrupció miatt jogerős ítéletet politikai üldöztetésként értelmező Gruevszki érvelését, és gyorsított eljárásban menekültstátuszt adtak számára?

 

–          Erősítette-e a magyar kormány a Gruevszki-üggyel a tagállamok közti bizalmat, amely a jogállamiság alapja?

 

 ‘Igen beszédes Weber és az európai néppárti képviselők hallgatása az ügyben. Ha a Néppárt a Gruevszki befogadása után is megtartja a Fideszt a tagjai között azért, hogy a 2019. májusi EP- választásokon többséget szerezzenek, akkor az üzenet teljesen világossá válik: a Néppártnak politikai erkölcse nincs, csak látszatelvei vannak.’

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek