2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A FRONTEX reformterve nem csorbítja a tagállami szuverenitást

A FRONTEX reformterve nem csorbítja a tagállami szuverenitást – Niedermüller Péter, az S&D jelentéstevőjének közleménye
Itt találod Niedermüller Péter EP-képviselő (DK) közleményét a FRONTEX reformjáról, amelyen az S&D pártcsalád jelentéstevőjeként dolgozik.

„A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) két év után ismét engem kért fel, hogy a pártcsalád jelentéstevőjeként dolgozzam az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (FRONTEX) reformján, miután az Európai Bizottság idén szeptemberben újranyitotta a 2016-ban már megreformált FRONTEX-dossziét. A jelentés tervezetét tegnap mutattuk be az Európai Parlament LIBE szakbizottságában.

Az Európai Határ- és Parti Őrség a Bizottság általi reformja többek között azt a célt szolgálja, hogy az EU hatékonyan tudjon reagálni a külső határait érintő kihívásokra. A javaslat értelmében 10 ezer főre emelnék a válsághelyzet esetén rendelkezésére álló állomány létszámát. Ha az érintett tagállam erre felhatalmazást adna, akkor a FRONTEX munkatársai a tagországok rendőreivel vagy határőreivel azonos végrehajtó hatalmat kapnának.

Fontos kiemelni, hogy az EU nem akarja elvenni a tagállamok jogát a határvédelemhez, és nem akar uniós határőröket küldeni a tagállamokba. Az Orbán-kormány ismét hazudik, mikor a nemzeti szuverenitás megcsonkításával vádolja a FRONTEX-tervezetet. Az uniós határőrök csak és kizárólag akkor kapnának a tagállami hatóságokkal megegyező jogköröket, ha erre az adott kormány felhatalmazza őket, mert úgy ítéli meg, hogy nem képes megbirkózni a külső határait fenyegető kihívásokkal. Ez éppen az a fajta segítség, amit Orbán Viktor is kért 2015-ben az Európai Uniótól és az európai kormányoktól. Három évvel később pedig mereven elutasítja a reformot, mivel a dokumentumban szerepel a migráció kifejezés.

Az S&D frakció nem ért egyet a Bizottságnak azzal a javaslatával, miszerint a FRONTEX munkatársainak segítenie kell az Unión kívüli országok hatóságait abban, hogy egy-egy elutasított menedékkérelem után kitoloncolják az országból az érintett személyeket. Határozott álláspontunk az, hogy harmadik országok kitoloncolási eljárásaiba az Európai Határ- és Parti Őrség nem avatkozhat bele.

Az ügynökség újragondolt tevékenysége olyan sok területet ölel fel, hogy sérülhetnek az Unión kívüli országokból érkező állampolgárok alapvető szabadságjogai. Ezért több pártcsalád is fontosnak véli, hogy FRONTEX munkatársai kiemelten ügyeljenek az alapjogok tiszteletben tartására.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek